fontos hírek interjú

„Az emberek itt tényleg hisznek benne, hogy változást tudunk elérni, hogy van értelme emiatt fáradtnak lenni.” – Interjú Molnár Dorkával, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójával

Pontosan milyen formában történik jelenleg az ellenállás? Miről is szólt pontosan a blokád? Milyen volt megélni mindezt? A sok egymásnak ellentmondó hírből mi igaz és mi hamis? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Molnár Dorkával, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójával.

Dorka huszonegy éves, Máté Kriszta és Bárdos András osztályába jár, másodéves a televíziós műsorkészítő szakon. Őszintén érdekli a szakmája és nagyon jónak tartja, hogy az SZFE-n gyakorlatias a képzés. Sokféle órája van, ezek során a filmkészítés összes fázisába belekóstolhat. Szeret tanulni, jelenleg azonban az sem biztos, hogy jövő ilyenkor harmadévesnek mondhatja-e magát, hiszen félő, hogy egy friss kormányrendelet szerint a kuratórium érvénytelenné teheti az idei félévét.

Folyik most az oktatás az egyetemen?

Igen, abszolút! Csak az online térbe költözött. Az elejétől kezdve zajlott az oktatás, bár egy kicsikét nehézkes volt a dolog. Az egyetemfoglalással párhuzamosan tanultunk, már akkor is volt olyan tárgy, amit online tartottak meg, aztán egy idő után elkezdődtek a terembezárások is. Több büfében, folyosón, lépcsőfordulóban megtartott órám volt. Később aztán megszerveztük magunknak a teremőrséget, de még így is volt olyan helyszín, amit nem lehetett használni. Ilyen volt például a Szentkirályi utcában lévő tévéstúdiónk. Ott a műszaknak megtiltották, hogy bejöjjenek, kirúgással fenyegették őket, nélkülük pedig mi sem tudtunk dolgozni. Emiatt aztán máshol kellett megoldanunk ezeket a gyakorlatainkat.

Egy friss, november 26-án hatályba lépő kormányrendelet szerint érvénytelenné teheti a kuratórium az idei félévet az egyetemen.

A veszélyhelyzetre hivatkozva meghozták ezt a rendeletet, amiben nincs fellebbezési jog, nem érvényes rá a halasztó hatályú kérelem. Szerintem ez elég nyíltan a mi ügyünket célzó kormányrendelet. Egyébként pont ma beszéltem egy osztálytársammal, aki a jogi ellenállás csapatnak a vezetője itt az egyetemen, ő azt mondta, hogy már dolgoznak azon, hogy ez ne történhessen meg.

A Neptun rendszerébe továbbra sem tudnak belépni az oktatók?

Ha jól tudom nem. Azt hiszem, bírósági döntésre várunk az üggyel kapcsolatban.

Mi a helyzet a szociális támogatásokkal? Több helyen lehetett olyasmit olvasni, hogy a diákok nem kapták meg ezeket a blokád ideje alatt.

Szeptemberben kell ezeket megpályázni, azután bírálja el a kérvényeket a HÖK, ez most is így volt. A HÖK elnöke mondta is, hogy mindet átnézte, lepontozta és már csak Szarka Gábor aláírására kell várnunk. Ezt nem kaptunk meg, így október végéig sem jöttek meg a pénzek, aztán érdekes módon, amikor erről a diákok elkezdtek beszélni, akkor Szarka Gábor is hirtelen lenyilatkozta, hogy ezeket kiutalták. Ezután még napokig nem történt változás a Neptunban, aztán végül megjöttek a kifizetések.

Jelenleg albérletben laksz, nem voltak a kései kifizetésekből adódóan nehézségeid?

Nyilván egy kicsit megijedtem, mert ez azért mégiscsak jelentős kiesés. Aggódtam, hogy egyáltalán nem kapunk majd pénzt, de szerencsére nekem olyan munkám van, amit az egyetemfoglalás mellett is tudtam csinálni. Persze néha ez azért nehézkesen ment, nem mindig tudtam koncentrálni. Én elég sokat voltam bent az egyetemen. A hetvenegy napból egy vagy két olyan nap volt, amikor egyáltalán nem mentem be, egyébként mindig ott voltam, nagyjából reggeltől estig.

Ez elég megterhelőnek hangzik.

Igazából nem is volt opció, hogy ne menjek be, mert különben úgy éreztem volna, hogy most nem vagyok hasznos, nem segítek, ezt pedig nem akartam. A lehető legtöbbet szerettem volna tenni.

Mivel telnek mostanában a napjaid?

Az összes órám átkerült online felületre, ezeken veszek részt, illetve most még pótoljuk azokat a dolgokat, amikre eddig nem jutott idő. Az én osztályomnak volt például egy két héten át tartó, nagyon intenzív projektje, ennek ideje alatt pedig volt olyan óránk, ami elmaradt. Ez október elején volt, amikor a HÖK szervezésében fáklyás futás indult az ország öt egyetemére, mi pedig egy olyan élő adást hoztunk létre, amiben mind az öt helyszínről volt kapcsolás. Ez egy másfél órás műsor volt, amit a digitális műfajok nevű tárgyat tartó tanárunk, Kiss Imi segítségével raktunk össze. Nagyjából heti háromszor van zoom beszélgetés, azaz fórum is, ahol az az egyetemi ellenállás különböző munkacsoportjai beszámolnak, meg megbeszéljük a közös ügyeket.

„A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatjuk.” – nyilatkoztátok, amikor a járványügyi korlátozások miatt véget ért az egyetemfoglalás. Hogyan zajlik az épületeken kívüli ellenállás?

Ez most egy átmeneti időszak. Semminek sem a vége, legfőképp nem a lelkesedésnek, csak más formába került, ami szerintem nagyon izgalmas. Lett például egy csomó új munkacsoportunk. Rengeteg kreatív dolog van készülőben, egyébként most amikor beszélgetünk, éppen zajlik a második online őrség. Ez egy félórás élő adás, kicsit interaktív, mert lehet közben az őröktől kérdezni. Egyébként, amikor még az egyetemnél volt őrség, akkor nagyon sok támogató odajött hozzánk és spontán beszélgetések alakultak ki, mindig meg tudták tőlünk kérdezni, hogy hogy vagyunk, mire van szükségünk, szóval nagyon jó volt egy ilyen személyes kapcsolatot fenntartani velük. Nem szeretnénk, ha ez eltűnne, szóval ennek az élményét akarjuk ezzel egy kicsit visszahozni.

A családod mit szólt az eseményekhez? Hogyan fogadták az aktív részvételedet? Ha jól tudom te voltál a Szabadság téri koncert egyik főszervezője.

Igen, én voltam. A szüleim és a nagyszüleim iszonyatosan büszkék, ezt mindig elmondják. Főleg az anyai ági nagymamám, akivel eddig is sokat jártunk tüntetésekre. Na, ő volt az, aki az elejétől kezdve szinte az összes nyilvános megmozdulásra eljött. A két kisebb tesóm is ott volt a Charta átadásán. Igazából meg is lepett, hogy mennyire egységesen be tudtak állni az egész mögé. Szóval nekem nagy szerencsém volt ilyen szempontból.

Mit jelent számodra az ellenállás, össze tudnád foglalni, hogy miért is küzdenek most a hallgatók? Több internetes kommentelő is értetlenül kérdezi, hogy miért nem „tanultok” inkább a blokád fenntartása helyett.

Ez egy összefogás, kiállás azért, hogy szabadon létezhessünk, tanulhassunk és megszüntessük azt a fojtást, ami most rajtunk van. Én nem is értem azokat a kommenteket, amikről beszélsz. Hiszen tanulunk és egyébként nem is tudom, hogy mi másért csinálnánk ezt. Ide minden egyes ember azért jön, hogy a lehető legjobb oktatást kapja és utána a legjobb szakemberré váljon.

Milyen a hangulat a hallgatók között most, hogy online folytatódik az ellenállás?

Ez nyilván személyenként változik, van, aki most kapott erőre, mások most eresztettek le, de úgy látom, hogy ez valahogy mindig egyensúlyban van. Nekem például nagyon nehéz volt egy ilyen intenzív létezésből hirtelen kilépni és hazajönni. Aztán, amint elkezdtünk újra dolgozni és ötletelni arról, hogy mit csináljunk, úgy nyertem vissza fokozatosan a lelkesedésemet is. A karantén persze már önmagában is megterhelő, szóval tökéletesen megértem, ha valakinek ez most nehezebben megy. Mindig van, aki feszültebb, vagy épp összevitázik két csoport, de ez teljesen rendben van, ezek mind hozzátartoznak a közös dinamikánkhoz. Az emberek itt tényleg hisznek benne, hogy változást tudunk elérni, hogy van értelme emiatt fáradtnak lenni. Megéri éjjel kettőkor is a fórumot hallgatni, ha épp feljött egy nem várt, de fontos téma, akkor nem megyek el aludni, amíg át nem beszéltük.

Szerinted elképzelhető, hogy a járványhelyzet elmúltával ugyanolyan formában folytatódjon a blokád, mint előtte?

Nehéz erre válaszolni, mert még a holnapban sem lehetünk sokszor biztosak, hogy éppen aznap milyen rendeletet hoznak meg… Csak annyit tudok, mondani, hogy szerintem nem lesz zökkenőmentes a visszaállás. Nem tudom, hogy mit fogunk tenni, de igazából, ha tudnám se mondhatnám el. (Nevet.) Januárig még rengeteg dolog történhet, februárig meg főleg. Jelenleg is zajlanak a dolgok, elég csak arra nemrég felbukkant videóra gondolni, ami teljesen sokkolt mindenkit. A felvételen az látszik, hogy egy lány odamegy egy szalagot felkötni az egyik oszlopra, ami ott van a Vas utcában és erre négy biztonsági őr jön elő az egyetem épületéből, hogy kérdőre vonják. Szeretném hangsúlyozni és aláhúzni, hogy biztonsági őrök vannak az egyetemen, egy üres épületben, ahonnan most már hivatalosan ki vagyunk tiltva ebben az időszakban, ami nem tudom, hogy meddig tart. Szóval ilyen fronton úgy érzem, hogy lesz valami.

Azóta is visz naponta szalagot valaki az épülethez?

Visznek szalagot, persze, a biztonsági őrök le is szedik azt hiszem, de van nekünk egy csodálatos és elég népes táború védnök és támogató csoportunk, akik megszervezték, hogy minden nap legyen valaki, aki odamegy és őrködik egy picit az egyetem előtt. Erről mindig csinálnak fotót. Ahogy látom, mostanában párosával, hármasával mennek oda az emberek. A legutóbbi pár képen egy „ÉRVÉNYES FÉLÉVET A HALLGATÓNAK” feliratú molinó is látszott. Civilek, szakmabeliek egyaránt, SZFE-s maszkban. Szerintem ez gyönyörű szép. Aztán vannak olyanok is, akik szobrokra húznak SZFE-s maszkot. Mi is elmentünk a hétvégén kirándulni és forrásoknál, emlékműveknél hagytunk egy-egy szalagot, szóval szerintem az ilyen apróbb dolgokban tovább él ez a dolog, és tovább is kell, hogy éljen, mert a helyzet továbbra sem oldódott meg.

Az interjút Tárkányi L. Flóra készítette. Képek: Molnár Dorka