fontos hírek interjú

„Keressük a lehetetlent” – interjú Berecz Péterrel és Meggyes Bencével az űrhajós Scott Kellyről készült portréfilmjük kapcsán

Az ELTE Média hallgatója Berecz Péter és barátja, Meggyes Bence február 13-án mutatták be a Kultik Csepel Moziban Scott Kellyről készült portréfilmjüket 340 nap a Föld körül címmel. A készítők már a középiskola óta jó barátságot ápolnak. A film ötlete akkor pattant ki a fejükből, amikor egy könyvesboltban sétálva megpillantották Scott Kelly könyvét, amiben az űrben töltött egy évéről írt.

Az asztronauta összesen négyszer járt az űrben. Legutóbbi küldetése valóságos ikerkísérlet volt: orosz társával 340 napot töltött odafent. A kutatók a hosszútávú űrutazás emberre gyakorolt hatásait vizsgálták. Míg Scott a küldetésen volt, Földön maradt, szintén űrhajós egypetéjű ikertestvérét, Markot is folyamatos orvosi vizsgálat alatt tartották. Az űrhajósról és élményeiről készült portréfilmet az AIRportal.hu oldalán ti is meg tudjátok tekinteni.

Péter és Bence mindent egy lapra tettek fel filmük elkészítésének érdekében. Scott Kelly csak két hétre tud előre gondolkodni, ezért már az elején figyelmeztette őket, hogy sajnos bármi közbejöhet számára, ami miatt le kell mondania az interjút. Ők pedig ennek ellenére is útnak indultak. A két egyetemista megmutatja, hogy nem létezik lehetetlen, még a szűkös anyagi keretek és az ismeretlenbe való utazás ellenére sem. A film készítőivel a forgatásra való felkészülésről, Scott Kellyről és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

A vetítés végén a készítők hatalmas tapsot kaptak / Fotó: Sztojkov Máté

Mi volt a célotok ezzel a filmmel, azon kívül, hogy bemutassátok Scott Kelly történetét?

Meggyes Bence: Szakmai kihívás. Mindig próbálunk az előző fölé licitálni egyel. Keressük a lehetetlent. Amiről fél éve úgy gondoltuk, hogy képtelenség, azt megvalósítottuk.

Berecz Péter: Kicsit olyanok vagyunk, mint a NASA, hogy amit ők akarnak, az sokszor lehetetlen. Nekünk nyilván nem a holdra kell eljutni, hanem csak ide a Csepel Moziba, de ez is egy nagy kihívás volt.

Hogyan tudtatok felkészülni és milyen nehézségekkel szembesültetek?

Bence: A felkészülésünk során a legnagyobb segítséget Scott könyve jelentette. Ennek hatására jött az ötlet, hogy elkészítsük a filmet, illetve nagyon sok régi, róla készült interjút is megnéztünk. Az egyik legnagyobb nehézség pedig az volt, hogy gyakorlatilag úgy kellett szerveznünk, hogy állandóan késznek kellett lennünk változtatni és nem ragaszkodni az eredeti terveinkhez. Scott azt írta, hogy még a profi stábokat is megkéri a módosítható repülőjegyek foglalására, mert nem lehet tudni, mikor ér rá. Nálunk is úgy jött ki, hogy reggel jött vissza Floridából és délután ment tovább. Annyira elfoglalt, hogy éppen befértünk a napirendjébe, de szerencsére végül sikerült.

Péter: Volt még egy nehézség. Nagyon elfoglalt volt, ezért 45 perc volt maga az interjúidőnk és ebben kellett mesélnie élete legjobb és legnehezebb pillanatairól. Olyanokról is, amikről nem szívesen beszél az ember. Nehéz úgy 35 percet megcsinálni, hogy az interjúalanyod igazából háromnegyed órát ér rá, és utána pedig még vágóképeket is kell csinálni. Próbáltunk belőle kihozni mindent.

Hogyan kezdtetek el együtt dolgozni ezzel a csapattal?

Bence: Mi mindig együtt dolgozunk. Tavaly is volt egy nagyobb filmünk, amit fél éven át forgattunk, az végül az ATV Heti Napló című műsorában került leadásra. Végigkövettük egy légiutas-kísérő utolsó fél évét, mielőtt pilótává vált. A mi részünk adott volt. Kovács Balázs és testvére, Szandi voltak még a fő csapatban. Azért csapódtak hozzánk, mert idegen nyelvű területre mentünk és ők sokáig éltek külföldön. Egyébként nekem a volt iskolatársaim és mai napig a barátaim. Anyanyelvi szinten beszélnek angolul, ezért elvittük őket, hogy ha bármilyen vészhelyzet adódna, akkor kéznél legyenek.

Szerintetek mi volt az oka, hogy Scott titeket fogadott egyedüli magyar stábként?

Bence: Az interjú után beszélgettünk, amíg pakolásztunk. Említette, hogy mostanában nem nagyon vállal el interjúkat, maximum nagy, amerikai TV csatornáknak. Azt is mondta, hogy minket azért fogadott, mert mi voltunk az a stáb, akik a legmesszebbről, szinte a Föld túloldaláról ment el hozzá. Azért ment bele ebbe az interjúba, mert ilyen fiatalon megkerestük, és a portfóliónk is nagyon tetszett neki, amit az előző munkáinkról küldtünk.

Péter: Amikor ott voltunk, akkor a portástól kezdve mindenkinek bemutatott minket. Elmondta, hogy Magyarországról jöttünk, de páran azt sem tudták, hogy az hol van. Nagy dolog volt számunkra, mindenki meg volt lepődve.

Bence: Végig nagyon jó fej volt velünk. Picit feszültek voltunk az interjú előtt, mert az utolsó pillanatban tudtuk összerakni a technikai dolgainkat. Egy óránk volt mindenre a vágóképezéssel, összekészüléssel együtt. Amíg kipakoltunk az elején, próbált minket lazítani, viccelődött velünk. Oldotta a hangulatot, kérte, hogy meséljünk az országunkról. Kérdezte, hogy kik a híres emberek Magyarországon.

Ezzel részben már válaszoltatok is arra a kérdésemre, hogy milyen volt ő, Scott Kelly?

Bence: Közvetlen és nagyon emberi. Talán ezekkel a szavakkal jól le lehet írni.

Péter: Igen. Amikor hazajöttem láttam, hogy még a mai napig olyan előadásokra jár Amerikában, ahol operaház méretű közönségtermeket tölt meg. Azon gondolkoztam sokáig, hogy milyen felfoghatatlan, hogy velünk külön találkozott, hogy beszélgessünk és azok, akik ott ülnek a közönségben, mennyi mindenre lehetnek kíváncsiak. Múltkor a felesége csinált egy Instagram Story-t arról, ahogy percekig állva tapsolt neki a közönség.

A film után Scott számára egy közös selfie is készült a közönséggel / Fotó: Sztojkov Máté

Szakmailag mit tanultatok az út során?

Péter: Talán pont azt, hogy hogyan készíts valakivel úgy exkluzív anyagot, hogy 45 percig vagy ott és olyan kérdéseket kell feltenned, amiket egy beszélgetésben pár óra után szoktak. Talán az egyik legfontosabb, hogy kevés lehetőséggel egy nagyobb anyagot tudj csinálni. A pénzzel is megtanultunk bánni. Szokták mondani, hogy a média üzleti vállalkozás. Bár mi ezzel nem kerestünk egy forintot sem, sőt, még rá is ment sok pénzünk, de azt megtanultuk, hogyan kell egy nagyobb összeggel bánni. Például a repülőjegyek is percről percre változnak.

Meggyes Bence: Ez volt az eddigi legnagyobb költségvetésű filmünk.

A Média Tanszék miben volt a segítségetekre?

Berecz Péter: Ez engem érintett. Tudtam beszélni Hammer tanár úrral arról, hogy el fogok menni. Gyakorlatilag nyolc napig voltunk kint, de az időeltolódás és az utazás miatt igazából másfél hét volt. Nagyon segítőkészek voltak és a többi tanár is biztatott.

Mik a további terveitek ezzel a filmmel?

Bence: Tervben van egy angol nyelvű változat. Sok angol nyelvű dokumentumfilm fesztivál van és azt tervezzük, hogy lefordítjuk és elküldjük nekik.

Péter: Ez a legfőbb terv, illetve az, hogy Scott történetét minél többen megismerjék.

A film előzetesét itt nézhetitek meg.

Az interjút Mucsi Blanka, mesterszakos hallgatónk készítette. Nyitókép: Sztojkov Máté.