fontos hírek kurzusok

Hogyan tovább? A pályaválasztásról kérdeztük az ELTE Médiásokat

A pályaválasztás egy olyan, sok egyetemistát érintő probléma, amely a fiatalok életében az egyik legnehezebb döntés. A felnőtté válás egyik legjelentősebb kérdése az, miképp is szeretnénk tovább haladni, szeretnénk-e egyetemen továbbtanulni, vagy esetleg más úton folytatnánk pályafutásunkat. A döntés meghozatala után következik azonban egy még nehezebb téma: a hogyan tovább? Az ELTE Média hallgatóinak szeretnénk ebben a cikkben egy útmutatót adni, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre, hiszen a kommunikáció- és médiatudomány alapszak megannyi opciót kínál.

Első lépések

Az alapszak egy hároméves képzés, amely során a diákok elsajátíthatják a média világán belüli legfontosabb készségeket. A szak felépítéséről bővebben az ELTE Média tanszéki honlapon lehet tájékoztatást kapni. A hat félév során az elvégzendő kötelező órák a választott specializáció, illetve minor miatt eltérhetnek. Ezen kurzusok lényege, hogy alaptudást adjanak a hallgatóknak a társadalom-, média- és kommunikációtudományokon belül.

Az első év végén a kommunikáció- és médiatudomány szakon tanulóknak specializációt kell választaniuk, ez lehet újságíró, médiatudomány és médiadizájn is. A kiválasztott szakirány a következő félévek során meghatározza a kötelezően elvégzendő kurzusok típusát, azonban a lehetőségek tárházát nem szűkíti le.

A három specializáció tanegységlistáit itt éritek el:

  1. Újságíró
  2. Médiatudomány
  3. Médiadizájn

Minor

Az alapszakon tanulók számára a minorválasztás lehetősége is nyitott, ez nagyon hasonlít a kétszakos formához, amelyet a régi egyetemi rendszeren belül alkalmaztak. Az ELTE BTK kínálatából szinte bármilyen minor választható. Ez a lehetőség hasznos lehet azoknak, akik nem feltétlenül a média világában szeretnének elhelyezkedni, hiszen így szélesíthetik tudásukat egy választott területen, de ugyanúgy azok is sokat profitálhatnak belőle, akik ebben a szegmensben szeretnének dolgozni. A minornak nem kell szorosan kapcsolódnia a médiás tanulmányokhoz, lehetőség van például nyelvi minorok felvételére, de ugyanakkor a gazdasági tárgyakba is betekintést lehet nyerni az Ügyvitel minor választásával.

Szerettünk volna információt gyűjteni arról, egyes hallgatók milyen tapasztalatot szereztek egy-egy minoron. A színes repertoár tartalmazza többek között a Színházi stúdiumok minort is. Márkot, az ELTE Média harmadéves hallgatóját ezzel kapcsolatban kérdeztük meg.

Szeretem, izgalmas óráink vannak és jó tanárok oktatnak a minoron. Úgy érzem, nagyon jó elméleti alapot és hátteret nyújt, viszont inkább a további tanulmányokban lehet hasznát venni az itt elsajátított tudásnak, az elhelyezkedést nem feltétlenül egyszerűsíti le teljesen

– válaszolta kérdésünkre. A Filmelmélet és filmtörténet minor nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, ez pedig nem véletlen alakult. Benedeket, szintén harmadéves alapszakos hallgatót erről kérdeztük. “Mindig is érdekelt a filmezés világa, ezért is választottam pont a filmminort.” – Beni az egyetemen töltött első éve során hallott az említett lehetőségről, amely számára pont kapóra jött, hiszen mindig nagyon vonzotta ez a terület.

A Budapest Film Academy-vel a filmminoros hallgatótársaim által ismerkedtem meg. Már lassan egy éve látogatok órákat a BFA-n és az idei nyáron egy filmforgatáson is részt vehettem. Rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjthettem és ez részben a filmminornak is köszönhető.

Színes választék – felelős döntés

Szinte biztos, hogy nem minden diák érkezik úgy az egyetemre, hogy pontos képe van arról, mivel is szeretne foglalkozni a jövőben. A médiás alapok mellett elhelyezkedés szempontjából is fontos, hogy minél több készséget elsajátítsunk tanulmányaink során.

A szabadon választható tárgyak között megannyi színes témával foglalkozó kurzus közül szemezgethetünk, azonban a kötelező tárgyaknál is lehetőség van választásra. A Műfajismeret-műhelygyakorlat páros (itt elérhető egy lista a korábbi kurzusokról: Műfajismeret-műhelygyakorlat órák 2015 óta) több oktatónál is felvehető és ezek abszolút arra fókuszálnak, hogy különböző, de elengedhetetlen tudást adjanak át. Tanulhatunk videózásról, fotózásról, dokumentumfilm-készítésről, művészeti kommunikációról is, tulajdonképpen olyan széles a kínálat, hogy mindenki tud magának találni valamit, amely valóban érdekli. A Műfajismeret-műhelygyakorlat páros mellett azonban muszáj újra megemlítenünk a szabadon választható tárgyakat is. Ezen kurzusok közül is adott a kötelezően elvégzendő kreditérték, de olyan sokszínű a kínálat, hogy eszünkbe sem juthat a dolog kötelező mivoltja.

Az egyetem ezen a területen mondhatni a diákok kezébe adja a döntés jogát, magukra bízva őket. Azok számára, akik esetleg nem teljesen biztosak abban, milyen irányba szeretnének továbbhaladni, ez a szabadság ijesztő is lehet. „Azok számára, akik tudják, hogy érdeklődnek a média iránt, de azon belül pontosan nem tudják, mi vonzza őket, ez egy nagyon jó lehetőség.” – mondta Dorka, újságíró specializáción tanuló harmadéves hallgató, amikor arról kérdeztük, hogyan vélekedik a színes tárgyválasztékról. Azonban hozzátette, a nagy szabadságnak veszélyei is vannak:

De ugyanakkor azt gondolom kétoldalú ez a dolog, hiszen sokak, akik a második évtől kezdve nem kezdik el tudatosan építgetni saját pályájukat, könnyen belecsúszhatnak ebbe a nagy szabadságba.

Szakmai gyakorlat

A félévek során az ELTE Média hallgatóinak száz óra szakmai gyakorlatot kell elvégezniük egy szabadon választható, de médiával vagy kommunikációval foglalkozó cégnél. Az évek során rengeteg olyan partnert gyűjtött az iskola, akiknél a diákok a szakma szinte összes fortélyát megismerhetik, illetve a gyakorlatban tudják érvényesíteni tudásukat. A szakmai gyakorlatnak nagy jelentősége van a hallgatók életében, hiszen nem csupán teljesítményük szempontjából lényeges, hanem azért is, mert talán ebben az időszakban tisztul ki az, ki milyen irányba szeretne vagy éppen nem szeretne továbbmenni.

A megkérdezett hallgatók többsége az egyetem által ismert meg egy-egy szakmai lehetőséget. Hasznos lehet ellátogatni az iskolai állásbörzékre, csatlakozni különböző Facebook-csoportokba, de ami még nagyon fontos, merni kell kérdezni. A média szakmán belül nem csupán az az alaptudás elengedhetetlen, amit tanulmányaink során elsajátítunk, hanem az a kapcsolati tőke, amire szert tehetünk.

Akkor hogyan tovább?

Az egyetemi évek során a fentiek alapján tehát számtalan lehetőség áll a hallgatók rendelkezésére, amelyek fontos alapot adnak a későbbiekhez. Érdemes a tárgykínálatot minden félév elején alaposan átböngészni és egy listát felállítani arról, mi az, ami igazán érdekel minket.

Ne feledkezzünk meg arról sem, milyen gyorsan mennek végbe a technológiai újítások a média világában, így szakemberekként mindig naprakésznek kell lennünk, ez pedig azt jelenti, hogy készségeinknek az aktuális trendeket is követnie kell. Az ELTE Médián a szakma legtöbb ágába betekintést nyerhetünk.

Képek: ELTE Média. Szöveg: Varga Fanni.