fontos hírek konferencia programajánló

Hol tudunk gyakornokként elhelyezkedni a tanulmányaink alatt? – Így zajlott az első idei Állásbörze

A 2021/22-es tanév tavaszi szemeszterében, április 26-án az ELTE Média ismét megrendezte az Állásbörzét, amelynek résztvevői médiában dolgozó szakemberek, akik saját cégük bemutatása mellett az érdeklődők számára gyakornoki lehetőségeket és elérhetőségeket is hoztak. Az esemény kedd délután hat órakor vette kezdetét a főépület 34-es, Kovács Máté-termében.

Az állásbörze kezdete előtt néhány perccel léptem be a terembe, ahol ekkor még nyüzsgés fogadott, a hallgatók a terem különböző pontjain ültek és izgatottan várták a vendégek bemutatkozását. A kellemes időnek köszönhetően az ablakok nyitva voltak, így a teremben a lámpa és a nap fénye adta a tökéletes megvilágítást. Az esemény szervezői a terem elejében szorgosan végezték az utolsó simításokat, fogadták az érdeklődő diákokat és a szakmabeli vendégeket. Hat óra után néhány perccel Horváth Kata üdvözölte a jelenlévőket és bemutatta az est konferálóját, Tárkányi Flórát. Flóra ismertette a rendezvény menetét, a meghívott vendégek 10-15 perces beszédben mutatják be az általuk képviselt vállalatokat, illetve azoknak gyakornoki lehetőségeit. A diákok nyüzsgése alább hagyott, mindenki csendben várta az első szakember bemutatkozását, aki az ATV-től György Gabriella volt.

ATV

Gabi szerkesztőriporterként az ATV két műsora, a Híradó és a Heti Napló készítésében vesz részt. A legszámottevőbb különbség a Híradó és a Heti Napló között az, hogy az előbbinél borzasztóan gyorsnak kell lenni, míg az utóbbi összerakására sokkal több idő jut, hiszen csak hetente egyszer jelenik meg.

Hat éve voltam gyakornok, és egyetlen egy kávét sem főztem

– mesélte Gabi, amikor saját gyakornoki tapasztalatáról beszélt. Az ATV gyakornoki programja nem arról szól, hogy a gyakornokok kávét főznek, szinte azonnal bedobják őket a mélyvízbe. Természetesen nem hagyják őket magukra, egy riporter mellett ülve tanulnak meg riportot írni.

A beszámoló végén Gabi megadott egy e-mail-címet (bednarik.imre@atv.hu) és bátorította a hallgatókat arra, hogy írjanak gyakornoksággal kapcsolatban és ragadják meg az ilyen lehetőségeket.

Enélkül gyakorlatilag nincs esély, hogy bekerüljetek ebbe a közegbe.

TELEX

A Telex képviseletében Dull Szabolcs főszerkesztő érkezett. Ez a bemutatkozás egy picit más volt, mint az előző, hiszen Szabolcs nem feltétlenül gyakornokokat toborzott a Telex-hez, hanem szerette volna felhívni a hallgatóság figyelmét a gyakornokság lényegére.

A főszerkesztő úgy tapasztalta, hogy más médiumoknál a gyakornoki programok nem annyira szervezettek, a gyakornokok valamelyest magukra vannak hagyva. A Telex-nél azonban ezt szerették volna máshogy csinálni, ezért is alakítottak ki egy kilenc hónapos gyakornoki programot, amely során a különböző szakaszoknál adott feladatok vannak. A program keretein belül a gyakornokok fizetést kapnak és a kilencedik hónap végén dől el, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül, maradhatnak-e a lapnál. Dull Szabolcs rövid beszédét követően kérdések is érkeztek a hallgatóságtól, többnyire a jelenlegi gyakornokokkal kapcsolatban.

Bátorság kell. Azok tudtak bekerülni, akik merészek voltak.

– a mostani képzésen részt vevők haladása a program ezen szakaszán is látványos, Szabolcs elmondása szerint azok tudnak jobban érvényesülni, akik igazán akarják csinálni és saját ötletekkel állnak elő. Mivel a jelenlegi turnus egészen augusztusig tart, jelenleg a Telex-nél nincs nyitott gyakornoki pozíció.

TRANSPARENCY INTERNATIONAL

A harmadik vendég a Transparency International-től érkezett Martin József volt, aki fontosnak tartotta először konkrétan elmondani, mi is az a vállalat, ahol ő dolgozik. A Transparency International a világ legnagyobb korrupció elleni nemzetközi szervezete, amely több, mint száz országban tevékenykedik, a magyar szervezete 2006-ban alakult meg.

A Transparency International magyar része egy nagyon kicsi közeg, a csapat létszáma nem haladja meg a 6-10 főt. Napi szinten nagyon széles spektrumban dolgoznak, különböző tevékenységeket végeznek, amely lehet valamilyen jogi vonatkozású tevékenység vagy kutatás, elemzés, de monitoring is.

József a cég bemutatása után beszámolt arról, milyen szerepet tölthet be egy kommunikációt hallgató diák, később kommunikációs szakember a szervezetnél. Egyrészt lehetőség van kommunikációs munkatársként dolgozni, ami a szervezet különböző kommunikációs felületeinek fejlesztését, karbantartását fedi le. A kommunikációs munkatársak felelősek a szervezet social felületeiért is. A másik elhelyezkedési lehetőség a Transparency International-nél, ha projektmenedzserként kezd valaki. Ebben a munkakörben a legfőbb feladat a különböző projektek irányítása, levezénylése, sokszor adódik kutatási feladat is.

A gyakornoki program folyamatosan zajlik, állandóan várják a jelentkezőket ezen az e-mail-címen: info@transparency.hu. A program időtartama nem kötött, a hallgatók igényeinek megfelelően tervezik meg. Martin József elmondta, hogy a gyakornokság végeztével általában elköszönnek egymástól, de arra is volt már példa, hogy egy gyakornok ottragadt a szervezetnél.

RTL MAGYARORSZÁG

A következő bemutatkozást az RTL Magyarország senior kreatív producere, Verebély Marcell tartotta. Marcell előadása nagyon energikus, fiatalos volt, sőt beszédét egy humoros történettel kezdte meg.

13 éve voltam gyakornok az RTL-nél. A Corvinus-on tanultam kommunikáció- és médiatudományt, és úgy éreztem, több van bennem, mint az akkori oktatási rendszerben. Egyszer csak odamentem a faliújsághoz és megnéztem, hol lehetnék gyakornok. A reggeli műsor és a sztárhírek, a Reflektor nyújtott ilyen lehetőséget, de mivel nem szeretek korán kelni, a Reflektort választottan.

Marcell azóta már olyan műsorok készítésében vesz részt, mint az X Faktor, az Álarcos énekes, illetve a legújabb műsor, a Tehetség első látásra szervezésében is fontos szerepe van.

A beszámolóban elmesélte, hogyan is néz ki a jelenlegi gyakornoki lehetőség az RTL-nél. Hat hetes programról van szó, mely során a gyakornokok nagyon sokféle feladatban segédkeznek. Marcell elmondta, hogy szerinte ez a hat hét elegendő arra, hogy mindkét fél megismerje egymást és eldöntse, működik-e a közös munka, de ezen felül semmi másra nem elég. A program során nem jár fizetés, viszont nagyon sokszor előfordult már, hogy gyakornokból lett valaki állandó munkatárs. Arról azonban kicsit csalódottan számolt be, hogy az adatok alapján az ELTE-ről nem igazán mennek hozzájuk gyakornokok.

Ma már baromira nem szexi a klasszikus lineáris TV-ben tartalmat gyártani.

– hangzott el a kreatívproducertől, majd kedvcsinálóként két elérhetőséget is megadott, köztük a sajátját. A következő e-mail-címeken várják a lehetőleg minél több ELTE hallgató jelentkezését a gyakornoki programra: verebely.marcell@rtl.hu, gyakornok@ufashow.hu.

LAKMUSZ

A mainstream média világától ismét távolabb lépve Tárkányi Flóra a következő vendéget mutatta be, Zöldi Blankát a Lakmusztól. A terem, a padokban ülő diákok kedves emlékeket idéztek elő Blankától, hiszen nem is olyan régen ő is az ELTE hallgatója volt. A Lakmusz sokakban kíváncsiságot idézett elő, a jelenlévők érdeklődve hallgatták a bemutatkozást, mert sokak számára ezidáig ismeretlen volt az említett szervezet. Az említett médium oldala 2022 januárjában élesedett, maga az ötlet pedig 2021 novemberében fogalmazódott meg. A Lakmusz egy olyan szervezet, amelynél tényellenőrzéssel foglalkoznak. Korábban ilyesmire még nem igazán volt példa Magyarországon, így Blanka azt is sokszor hangsúlyozta, hogy a Lakmusz még nagyon friss, még az összeálló fázisban van. Beszámolt arról milyen feladataik vannak, illetve a reakciókról is mesélt egy kicsit.

Senki sem fogja szeretni azt, aki itt dolgozik

– ez a mondhatni sarkalatos mondat hangzott el tőle, ami arra utal, hogy itt bizony az igazság van fő szerepben, a téves információkkal folyamatosan próbálnak leszámolni.

Természetesen, nem maradt el a gyakornoki lehetőség sem, azonban Blanka bevallotta, hogy ebben a néhány hónapban még nem sikerült kialakítaniuk egy szervezett programot, viszont nagyon szívesen várják azoknak a jelentkezését, akiket érdekel a tény alapú újságírás.

Nemzetközileg a dezinformáció elleni harc nagyon fontos

– összegezte szavait a Lakmusz munkatársa. A lelkes, harcolni akaró érdeklődők ezen a címen tudják felvenni a kapcsolatot a vele: zoldib@lakmusz.hu.

AMNESTY INTERNATIONAL

Az Amnesty International képviseletében Salló Krisztina érkezett, aki első körben bemutatta a szervezetet és beszélt arról, milyen témák kerültek náluk fókuszba. Egy civil szervezetről van szó, amely világszerte az emberi jogokért küzd. Az itt munkálkodók kutatásokat végeznek, kampányolnak és emberjogi aktualitásokkal foglalkoznak. Krisztina négy témát említett, ami jelenleg prioritás a szervezetnél: nemek közötti egyenlőség, LMBTQI jogok, jogállamiság és nemzetközi ügyek. Arról nem kaptunk részletes beszámolót, hogy konkrétan ezekkel a témákkal kapcsolatban milyen munkálatokat végeznek.

Krisztina content managerként van jelen az Amnesty-nél, de elmondása szerint ez a pozíció csak az ő érkezése óta létezik, korábban más munkakörben lévők végezték az ilyen jellegű feladatokat. A forráshiánynak köszönhető ez. A gyakornokokat itt is nagyon szívesen fogadják, mindenféle munkakörbe bele lehet kóstolni. A jelentkezéseket Krisztina e-mail-címén, a sallo.krisztina@amnesty.hu-n várják.

FORBES 

Körülbelül másfél órával az esemény kezdete után Zsiborás Gergő, a Forbes főmunkatársa következett. Zsiborás Gergő a forbes.hu vezető szerkesztője, korábban nyolc éven át vitte a vagyonértékeléssel foglalkozó csapatot. A médium bemutatásakor Gergő hangsúlyozta, hogy főleg üzleti magazinról és nem gazdaságiról van szó. Az itt dolgozó újságírók nagyfokú szabadsággal rendelkeznek, az online és a print szorosan együttműködik, így az igényesség is hasonlóan magas.

A bemutatkozás első részében kicsit szárazabb adatok hangoztak el, pontosította a Forbes mivoltát, azonban később a hangvétel megváltozott és nagyon sok humoros megjegyzés hangzott el Gergőtől. Visszaemlékezett saját ELTE-n töltött éveire, amivel kapcsolatban némi negatív és pozitív élmény is eszébe jutott. Számára a tanárok elvontsága annyira nem volt szimpatikus, de úgy gondolja, a bölcsészkar mindenre felkészít.

Jó bölcsészből jó gazdasági újságírót csinálni valamivel könnyebb

– mondta. A háttértudás nem annyira számottevő, azaz a gyakornoki programhoz nem kell, hogy valakinek közgazdász háttere legyen. Gergő előadása nagyon laza és közvetlen volt, beszámolója alapján rengeteg időt töltött anno a Könyvtár Klubban, ami így utólag visszatekintve talán az idejének pazarlása volt, de azt mondta, nagyon fontos ez is. Az viszont még fontosabb, hogy éljünk a lehetőségekkel és menjünk el gyakornoknak például a Forbes-hoz. Itt sem egy nagyon kötött programról van szó, általában 3 hónapos turnusok vannak, amely során a gyakornokok bejárhatnak a szerkesztőségbe és heti 20 órában dolgozhatnak ott. A program keretein belül fizetést nem kapnak a résztvevők, de tudást igen.

Én azért mennék el gyakornoknak egy médiavállalathoz, hogy kitaláljam, hogyan csináljam a sajátom.

VILÁGGAZDASÁG ONLINE 

Lassan két órája tartott az Állásbörze, este nyolc körül az érdeklődők szállingózni kezdtek, az idő lehűlt és odakint már szinte teljesen sötét volt. Az utolsó vendégek egyike a Világgazdaság munkatársa, Peller András volt, aki 2018-ban végzett alapszakon az ELTE-n. András a rendezvény vége felé közeledve már kicsit gyorsabban mondta el az alapinformációkat saját munkahelyéről, és ő is kihangsúlyozta a gyakornoki pozíció fontosságát. Egy gazdasági újságnál dolgozik jelenleg, de nincs gazdasági végzettsége, ám, ahogy korábban Zsiborás Gergő, ő is elmondta, hogy bölcsészként könnyebb az új információkat, műfajokat befogadni, gyorsabban tanul az ember.

Mindenképpen menjetek el dolgozni valahova, amint csak tudtok

– hogy könnyítse András a hallgatóság álláskeresését, e-mail-cím mellett még telefonszámot is adott, és elmondta, szeretettel várják a gyakornokokat a Világgazdaságnál is. Elérhetőségek: 0670/942-2749, peller.andris@gmail.com

TREND FM 

Andrást volt szaktársai és munkatársai, Somody Evelin és Imre Lőrinc váltották, akik a Trend FM-től érkeztek. Főként a gyakornoki programról osztottak meg saját tapasztalatokat, érdekességeket. A gyakornokok szinte azonnal a mélyvízbe kerülnek, a program nem kötött, teljesítmény alapján adnak feladatokat. Gyakornokként egy kicsi, de pezsgő csapatba kerülhetünk be. Az érdeklődők jelentkezését folyamatosan várják ezen a címen: szerkesztoseg@trendfm.com

EPER 

Végül, de nem utolsó sorban Flóra Mező Dórit konferálta fel, aki az EPER-től érkezett. Kicsivel már nyolc óra után jártunk, a legtöbb hallgató már a késői órában elment, így Dóri ugyancsak nagyon gyorsan számolt be arról, mire is lehet számítani, ha valaki az Első Pesti Egyetemi Rádiónál vállal gyakornoki munkát.

Februárban debütált az EPER első saját podcastje, amelynek szerkesztője Dóri volt. A műsor készítése során lehetősége nyílt szakmabeliekkel beszélgetni az elhelyezkedésről. A bemutatkozó azonban nem erre irányult: Dóri arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy az EPER-nél bele lehet kóstolni a különböző műsorok szerkesztésébe, gyakorolni lehet olyan készségeket, amelyekre a média világában nagy szükség van. Az önkéntesek jelentkezését Jamriskó Tamás, a rádió főszerkesztője a tamas.jamrisko@gmail.com címre várja.

Szöveg: Varga Fanni. Képek: ELTE Média.