fontos hírek programajánló

Egy jobb világ – Ajánló a Thália Színház párját ritkító előadásáról

November 17-én, mindössze pár héttel a premier után egy hallgatótársammal tekintettem meg az Egy jobb világ című darabot a Thália Színház Télikertjében. David Mamet Pulitzer-díjas amerikai drámaíró, filmrendező megtörtént eseményeken alapuló drámáját itthon Valló Péter állította színpadra. Nem gondoltam volna, hogy egy kétszereplős, prózai előadás bő másfél órán keresztül le tudja kötni a figyelmemet, de így történt. Színházi ajánló. 

Kedves fogadtatás, gyors ruhatár, szuper büfé, hogy jól induljon az este. Az előadás hivatalosan 19:30-kor kezdődött, és miután mindenki elfoglalta a helyét, a fények is elhalványultak. Az darabnak egy kisebb terem, a Télikert adott otthont. A moziterem széksoraihoz hasonló elrendezésű nézőtérről statikus színpadkép fogadott, ami a jelenetek egyedüli, állandó helyszíneként szolgált. A kétszereplős darabban az egyetemi oktatóként dolgozó Johnt Zayzon Zsolt alakította, a tudásvágy fűtötte hallgató, Carol karakterét pedig Mentes Júlia Virginia formálta meg.

A történet előzménye egy rosszul sikerült szemináriumi dolgozat. Carol a bukás elkerülése reményében érkezik oktatója szobájába. John hatalmával visszaélve rendhagyó javítási lehetőséget kínál a lánynak, aki megérzi a tanár szándékait. John provokatív stílusát, nagyzoló monológjait a Carol nehezen viseli, de nem mer ellentmondani, csupán szorgosan jegyzetel és néha pontosítást kér tanárától. A történet előrehaladtával az oktató egyre intimebb témákra kanyarodik, miközben szónoklatait felesége folyamatos telefonhívásai szakítják félbe. Carol a telefonbeszélgetések fültanújaként betekintést (vagy inkább belehallgatást?) nyer tanára életébe, ami még feszélyezettebbé teszi. A férfi nemcsak verbálisan mutatja ki közeledését, de kéretlen érintések formájában is a lány tudtára hozza szándékait.

A cselekmény előrehaladtával azonban fordul a kocka a sajátos tanár-diák viszonyban: eleinte alig észrevehetően, de Carol testtartása és erőt, magabiztosságot sugárzó öltözete egyre inkább érzékelteti, hogy kezd felülkerekedni tanárán. Hangot ad John etikátlan közeledésével kapcsolatos ellenérzésének, átveszi oktatója szóhasználatát és a “mindenki egyért, egy mindenkiért” elvet követve csoporttársai nevében is fellép Johnnal szemben az őket ért sérelmek miatt. A helyzet egyre feszültebbé válik, és az addig hatalmi fölényt élvező John visszavonulóra kényszerül.

Az utolsó jelenetben Carol egy ügyvéd komolyságával tárja tanára elé a tényállást: szaktársaival büntetőeljárást indítottak ellene. A lány a korábbi beszélgetések görcsösen feljegyzett mondataival bizonyítja, hogy élt vissza hatalmával John. A cselekmény végéhez közeledve teljes szerepcsere történik. Míg az első jelenetben Carol volt a kiszolgáltatott fél, most Jack kényszerül alkura, hiszen nemcsak állásával játszik, de előléptetését is veszélyezteti. A lány rendíthetetlenül ragaszkodik a bírósági tárgyaláshoz, csupán egyvalami tántorítaná el céljától. Ha tanára levenné a kötelező olvasmányok listájáról saját könyvét, melyben az oktatás szerepét és a diákok iránti felelősséget vizsgálja. Ezt a feltételt viszont heves reakció követi John részéről, és a helyzet tettlegességig fajul: nekimegy a lánynak, a földre löki, majd bele is rúg. Nem egyszer, nem kétszer… Ez a pillanat ébreszti rá, mit is tett valójában.

A darab olyan komoly társadalmi témákat feszeget, mint a szexuális zaklatás, a női-férfi szerepek vagy a hatalommal való visszaélés. Utóbbi a a cselekmény legfőbb mozgatórugója.

Személy szerint nekem mind a karakterek megformálása, mind a cselekmény nagyon tetszett, azonban számomra egészen a történet végéig nem vált egyértelművé, hogy vajon Carol már a kezdetektől tanára leleplezésére készült-e, vagy csak a beszélgetések során érte a felismerés? A hazáig vezető úton még hosszasan fejtegettük a látottakat, a darab mindkettőnkre mély benyomást tett.

David Mamet Egy jobb világ című drámáját egészen 2022. január 22-ig tudjátok élvezni a Thália Színházban, a Nagymező utca 22-24. szám alatt. Menjetek, nézzétek, szeressétek!

Ha bárki hatalmi visszaélést, tisztességtelen eljárást, zaklatást, hátrányos megkülönböztetést, vagy hasonlót tapasztal, keresse fel az egyetemi ombudsmant! Ha nem vagy biztos, kihez fordulj, ez a cikk segítségedre lehet.

Szöveg: Balogh Lilla és Bakó Bettina. Nyitókép: thalia.hu.