fontos hírek programajánló

Éhezel kulturálisan? Ezek a programok várnak rád novemberben!

Ha még a vizsgaidőszak előtt szeretnél részt venni izgalmas eseményeken, ne keress tovább: összegyűjtöttünk pár programlehetőséget, amelyeket mindenképp érdemes lesz kihasználni a vizsgáid előtt.

Határtalan Design: november 1. – november 15.

A szépérzékünk kielégítéséért a Határtalan Design független kiállítása lesz a felelős. A másfél évtizedes múltra visszatekintő összművészeti kiállítás idén 14 ország több mint 100 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be. Az érdeklődők tárgyszimulációkkal, dizájnertárgyakkal, ékszerekkel találkozhatnak, de részt vehetnek különböző tárlatvezetéseken és kortárs zenés, táncos programokon is a kiállítás keretében.

19. Olasz Filmfesztivál: november 6. – november 16.

A filmrajongók sem maradnak program nélkül, ugyanis a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittá közös fesztiválja várja a friss olasz filmek iránt érdeklődő közönséget. A filmeknek a budapesti Puskin és Tabán mozik adnak otthont, ahol a Velencei Filmfesztivál olyan díjazott alkotásait tekinthetjük meg, mint például az Én itt nevetek, vagy a Rácsokon túl. A Cannes-i filmfesztivál Kritikusok hetén bemutatott Parányi test főszereplőjével még találkozni is lehet a film vetítése után.

Pálinka Parádé és Kolbászfesztivál az SHO Beachen: november 11. – november 14.

Az ínyencek sem maradnak program nélkül, ugyanis a Lágymányosi-öbölben izgalmas gasztrokalandban lehet részünk. A pálinkamesterek 30 féle pálinkával, a szervezők pedig 10 féle kézműves kolbásszal várják az érdeklődőket. A programmal egyidőben kinyit a MÁK Terrace is, amely szintén színes étel és italkínálattal készül. A zenéről pénteken a Nyughatatlan zenekar, szombaton pedig egy meglepetésvendég fog gondoskodni, szóval érdemes kilátogatni.

Szinyei Merse Pál kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában: november 12. – február 22.

A festészetért rajongók számára különleges kiállítással kedveskedik a Nemzeti Galéria: nyolcvan év után tér vissza Magyarországra a 19. századi magyar festészet egyik legnagyobb alakjának műve, a Vitorlás a Starnbergi-tavon. A 120 művet felvonultató tárlatot eredetileg tavaly, a festő születésének 175., halálának pedig 100. évfordulóján mutatták volna be, de a járvány miatt ez a terv nem valósulhatott meg. A kiállításra ellátogató érdeklődők nemcsak a Szinyei-életműből láthatnak műveket, de a tárlat 20 külföldi festményét (Monet, Sisley, Corot) is megcsodálhatják.

Vígszínház: A padlás ezredik alkalommal: november 20.

Igazi színháztörténeti pillanatnak lehetünk részesei november 20-án, ugyanis a Vígszínház ezredik alkalommal tűzi műsorára a méltán nagysikerű művet. A Sztevanovity Dusán és Presser Gábor ötlete alapján íródott darabot először 1988-ban mutatták be. A premier nem várt sikert hozott, ráadásul a darab egyes számai (mint például a Fényév távolság) slágerré váltak a bemutató óta. A darabot azóta minden egyes vidéki kőszínházban bemutatták.

Szöveg: Hanó Zsolt. Nyitókép: Unsplash.