fontos hírek programajánló

Üres a hétvégéd? Mutatjuk, mit nem szabad kihagynod idén ősszel!

Ha a következő egy-két hónap kulturális eseményei után kutatsz, nem kell tovább keresgélned: összegyűjtöttük, milyen izgalmas eseményeket érdemes meglátogatnod a közeljövőben. Az unatkozás kizárt, hisz mindenki talál magának való programot, legyen szó akár kiállításról vagy éppen fesztiválról.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film: július 23. – november 14.

1901. április 30-án született meg a magyar film, melynek 120 éves történelme bővelkedik a fordulópontokban, különleges eseményekben. A kerek jubileum alkalmából a Ludwig Múzeum kiállítást szervez: a tárlat során megismerhetjük a magyar filmtörténet időszakait, a filmkészítés technológiáját és számos elfeledett művet is megtekinthetünk. A kiállítás kurátorai a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársai, akik a magyar filmgyártás elmúlt 120 évének sokszínűségét, érdekességeit mutatják be. A program mindenkinek ajánlott, aki szeretne csak egy kicsivel is többet megtudni a hazai filmtörténetről.

Kép: Mohos Márton / 24.hu

21. ARC közérzeti kiállítás: szeptember 17. – október 17.

Idén is megrendezik a legellentmondásosabb, legviccesebb grafikákról és plakátokról híres ARC kiállítást. Az ingyenesen megtekinthető, ikonikus óriásplakátok idén a Bikás parkban láthatóak. A 2000 óta működő kiállítás igyekszik minden olyan gondolatot és véleményt grafikusan ábrázolni, melyek a legjobb pillanatképet adják a minket körülvevő világ közállapotáról, mindezt elgondolkodtatóan, olykor provokatív formába csomagolva.

Kutatók Éjszakája az ELTE BTK-n: szeptember 24. 

Egyetemünk idén is csatlakozik az ingyenes, Európa-szerte megrendezett programsorozathoz, melynek célja, hogy bemutassa a tudomány és a kutatás izgalmait az érdeklődőknek. Bár az ELTE BTK csak szeptember 24-én vesz részt a programfolyamban, a tudományok rajongóit másnap is számos színes-szagos aktivitással várja a Kutatók Éjszakája. A Trefort-kertben megrendezett előadások listáját ide kattintva érhetitek el.

Kép: Pexels.com

World Press Photo: szeptember 24. – október 31.

Idén immár 35. alkalommal látogat el hazánkba a World Press Photo kiállítás, amely minden évben a legjobb sajtófotókat tárja az érdeklődők elé. A több mint 74 ezer idei pályázó fotói közül csak a nemzetközi zsűri által legjobbnak ítélt 151, sokszor megrázó felvétel kerülhetett be a kiállítás 2021-es tárlatába természet, általános hír, környezet és portré kategóriákban. A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is kapcsolódik egy kísérőtárlat a kiállításhoz: a Szebeni Műhely jubileumi, Lát-lelet című kiállítása tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be a nagyközönségnek a Szépművészeti Múzeumban.

Budapesti Őszi Fesztivál: szeptember 26. – október 10.

A Budapesti Őszi Fesztivál idén sem hagyja cserben az érdeklődőket, ugyanis a harminc éves múltra visszatekintő esemény megújult formában, több, mint 100 programmal tér vissza. A kéthetes rendezvény alatt Budapest harminc helyszínén élvezhetünk installációkat, városi sétákat, koncerteket vagy vásárokat. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a fővárost színpaddá alakítva adjanak teret a kortárs művészeteknek.

Kép: Art Market Budapest

Art Market: október 7. – október 10.

Talán ez az egyik legizgalmasabb esemény! A nemzetközi képzőművészeti vásáron 40 ország műtárgyait vásárolhatjuk meg. A börze különlegessége, hogy a kiállítási tárgyakat megálmodó művészek fantáziájának semmi sem szab határt: az innovatív megoldások néha minden képzeletet felülmúlnak, a térbeli installációk és újrahasznosított, vagy egyedi anyagból készült alkotások sokszor egészen meghökkentik a látogatókat.

Szöveg: Hanó Zsolt, Mesteri Violetta Nyitókép: Pexels.com