fontos hírek programajánló

Aki kimarad, az lemarad! – Online programajánló a házi karantén idejére

A digitális oktatás és a kijárási korlátozás bevezetésével sem hagyjuk cserben a kikapcsolódni vágyókat: újabb izgalmas programajánlóval jelentkezünk, ezúttal azonban kizárólag online eseményeket válogattunk össze, melyeket otthonaitok biztonságos kényelméből élvezhettek. A programok között szerepel virtuális múzeumlátogatás, zenei és filmfesztivál, de akár egy online adventi vásáron is részt vehettek, ha éppen ahhoz volna kedvetek. Bár a helyszínek a digitális térbe költöznek, a jelszó továbbra is változatlan: naptárakat elő!

Rakpart3/Szkéné: Köztünk marad – online interaktív színház – NOVEMBER 23.

…ezúttal Rainer-Micsinyei Nórával és Szabó Zoltánnal. A Szkéné saját fejlesztésű online színházában a nézők közvetlenül alakítják a történetet, melyet minden hónapban más-más színészpáros improvizációja kelt életre. Adott két szereplő, akik minden kapcsolatot megszakították egymással, súlyos titkokat hagyva feldolgozatlanul közös múltjukban. Egyikük most megtöri a csendet. A színházi játék zoomon valósul meg, a színházba pedig ezúttal még a jegyekért sem kell bemenni – minden az online térben történik. Aki már talált más elfoglaltságot hétfő estére, az se csüggedjen, hiszen december negyedikén és ötödikén is megtekintheti az izgalmas darabot, igaz, más-más színészduó előadásában. További információ és jegyvásárlás a Szkéné weboldalán.

Online adventi vásár – NOVEMBER 23.-DECEMBER 06.

Ha már idén nélkülöznünk kell Budapest legnépszerűbb karácsonyi vásárait a Vörösmarty téren, illetve a Szent István Bazilika előtt, legalább virtuálisan hadd merüljünk el az ünnepi hangulatban! Ebben segít a Vegyél hazait! elnevezésű online vásár, amely amellett, hogy remek ajándékötletekkel szolgál minden online látogatónak, a magyar kézműves vállalkozókat is népszerűsíti, akik igencsak nehéz helyzetbe kerültek a korlátozások újbóli bevezetésével. És persze tegyük hozzá, hogy ki az, akinek még nem fordult meg a fejében, hogy de jó is volna egyszer tumultus és hosszas sorban állás nélkül, pár perc alatt végezni a karácsonyi ajándékvásárlással?

Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – NOVEMBER 25.-NOVEMBER 29.

November 25-29. között tizennyolcadik alkalommal érkezik az Anilogue. Idén először a Toldi Távmozin keresztül az egész ország területén láthatóak lesznek a világ legjobbjai között számontartott animációs filmek, melyek közül most ötvenkettőt láthat a hazai közönség. A programot Anca Damian rendező megindító filmje, a Marona csodálatos kalandjai nyitja.

Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája – NOVEMBER 26.

Elmenni könnyű, megérkezni nehéz, de hazatérni lehetséges egyáltalán? Ráfordulni az otthonról haza vezető útra az egykori osztálytársak hívására nehéz feladatnak ígérkezik a regény főhőse számára, aki bár országot váltott, nyelvet mégsem sikerült. A középkorú íróból nemcsak az utazás, a kaland iránti szenvedély párolgott el, de oda indul most vissza, ahol már nem várja senki, legfeljebb az emlékek, a család még élő tagjai is elköltöztek a városból. De hol a haza, és hol van az otthon? Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen? Mi történt a harminc év alatt, mióta a regény elbeszélője a kezdeti könnyűséggel és izgatottsággal útra kelt, hogy átélje a saját kalandját, mi történt a többiekkel, akik szétszóródtak a világban, s hogyan boldogultak, akik maradtak a régi hazában? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Tompa Andrea negyedik regénye, két világ közé szoruló főhősét végigkísérve a hosszú úton, amely talán hazulról haza vezet, s amely egyúttal váratlan felfedezéseket is tartogat a múltból. A Petőfi Irodalmi Múzeum online kerekasztalbeszélgetésén a könyv szerzője, Tompa Andrea Szabó B. Andrással, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatójával beszélget hazatérésről, otthonról, elmúlásról.

MuseumDigit 2020 – NOVEMBER. 26.-NOVEMBER. 27.

Hogyan változik és alakul át a múzeumok világa a kihívások nyomán, legyen szó digitális technológiáról, klímaváltozásról, esélyegyenlőségről, online kommunikációról vagy a COVID-19 hatásáról? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Múzeum ingyenes online konferenciája, melyen itthonról és a világ minden tájáról érkező előadók osztják meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Uh FEST 2020. Ultrahang Fesztivál Online – NOVEMBER 26.-DECEMBER 01.

Az UH Fest egyike azon ritka magyarországi eseményeknek, melyet a kalandvágy vezérel: új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönség találkozóhelye. 2001 óta számos fesztivál és koncert alkalmával több mint ötven ország sok száz zenésze, valamint több tucat hazai tehetsége lépett fel az UH Fest színpadán, idén novemberben pedig hat programmal, exkluzív élő szettekkel, beszélgetésekkel és videókkal készülnek a szervezők, hogy megadják a késő őszi napok ritmusát.

Őszi kanapé túra Budapesten – NOVEMBER 27.-NOVEMBER 28.

Ha a ködös, nyirkos időben nincs kedvetek kimozdulni, de szívesen felfedeznétek Budapest különleges negyedeit, akkor ezt a programot nektek találták ki! A BUM idegenvezető élő adásban kalauzolnak végig benneteket a Batthyányi tér és Óbuda varázslatos utcáin, a részvételhez pedig csak internetkapcsolatra van szükségetek, hiszen a virtuális túra a Zoom platformon zajlik. Regisztráció és további információk a BUM weboldalán.

Kutatók Éjszakája 2020 – NOVEMBER 27.-NOVEMBER 28.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén, a koronavírus miatt a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án virtuálisan lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

Szöveg: Schuch Barnabás. Nyitókép: Unsplash.