fontos hírek programajánló

Idén is elstartolt a Verzió Film Fesztivál! Ne maradjatok le!

Az idei év gyökeres változást hozott az eddig ismert életünkbe. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a pandémia által kialakult kockázatok miatt november 10. és 22. között, online kerül megrendezésre.

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A fesztivál résztvevői idén ötven különböző, harminckilenc országból érkező dokumentumfilmet tekinthetnek meg. A program három kategóriára bontotta a versenyben résztvevő alkotásokat: a nemzetközi, a magyar, illetve a diák- valamint elsőfilmes versenyre. A nézők ezen belül három különböző témából, a környezeti változásokról, a jogrendszerekről szóló és a reflexív dokumentumfilmek közül válogathatnak. A Verzió teljes kínálata elérhető Magyarország határain belül, néhány film pedig a világ más pontjairól is.

A megnyitót november 10-én este 7 órakor tekinthették meg az érdeklődők élőben a fesztivál honlapján és Facebook oldalán. A Verzió már a kezdetektől fogva a szabad alkotáshoz való jogot támogatja, így az idei programot a FreeSZFE közösségének performansza nyitotta meg. A fesztivál, emléket állítva a jelenünket meghatározó eseményeknek, a világjárvány kitörésének első vuhani hónapjait bemutató, 76 nap című dokumentumfilmmel kezdte az idei programot.

Ha szeretnél bővebb információt kapni a Verzióról, akkor kövesd az oldalukat.

Diák Verzió

A fesztivál ifjúsági változatát, a Diák Verziót november 12-20. között rendezik meg. A résztvevők négy, a világban aktuálisan zajló eseményekről szóló és elgondolkodtató filmet tekinthetnek meg, melyekről interaktív filmklubok keretében lesz lehetőségük beszélgetni a tanulóknak és tanáraiknak. A jelentkező osztályok a regisztrációkor kapott kód segítségével a fesztivál teljes ideje alatt megnézhetik a filmeket. A Diák Verzió négy dokumentumfilmet mutat be.

Az Én vagyok Greta a fiatal klímaaktivistáról készült eddigi legszemélyesebb dokumentumfilm. A Hogyan tanulj meg gördeszkázni egy háborús zónában (ha lány vagy) Kabulból jelentkezik, ahol egy, a gördeszkázást oktató iskola közösségének segítségével küzdenek meg a rájuk nehezedő szigorú elvárásokkal. A Maddy, a modell a Down-szindrómás fiatal celebről szól, aki a fogyatékossággal élők jelképe lett. A Visszatérés Epipóba a 80-as évek népszerű magyar nyári táborában történt gyermekmolesztálási eseteket, illetve az egykori táborozók traumafeldolgozását mutatja be.

Bővebb információt a https://verzio.org/hu/2020/catalog/student-verzio oldalon találtok.

Szöveg: Mucsi Blanka. Fotó: Unsplash.