fontos hírek programajánló

Valódi emberek pillanatba fagyasztott valósága – A World Press Photo kiállításon jártunk

Igaz történetek, hiteles képek az elmúlt évről. 73996 beérkezett pályamű, 151 kiválogatott felvétel, 120 helyszín, több mint négymillió látogató, évente megújuló nemzetközi zsűri. A Magyar Nemzeti Múzeum harmadik alkalommal ad otthont a World Press Photo kiállításnak.

Az elmúlt két évben a World Press Photo budapesti állomása világviszonylatban a második leglátogatottabb tárlat volt. Meglepődve tapasztaltuk azonban, hogy a várt tömeg helyett csupán a kötelező lázmérést végző hölgyet találtuk az ajtóban, balján egy automata kézfertőtlenítő géppel. Később persze találkoztunk néhány maszkos látogatóval, de alapvetően tolongás nélkül, a tisztes távolságot megtartva egymástól, nyugodt tempóban sikerült végig haladnunk a termeken, elmerülnünk a látottakban, a gyakran megrázó, felkavaró felvételek mögött megbúvó történetek leírásának olvasgatásában. A jegesmedvék, a sportolók, gyászolók, tüntetők, érző, valódi emberek pillanatba fagyasztott valóságában.

Nehéz lenne szavakba foglalni a képeket, ezt tényleg látni kell. Csak annyit mondhatunk, itt minden képben rejlő valóság „világnyi” volt, ahogyan Háy János is mondaná:

Holott a valódi kép nem technológia, szerkesztés, dokumentálás, önreklám, hanem látás. A képben benne van az a szem, aminek útján a képet néző elindul. Ez a szem a kép által világot nyit, mert csak akkor kép a kép, ha benne a valóság világnyi.

Idén is több kategóriából kerültek ki a díjazottak. Horváth Eszter a környezet kategóriában ért el első helyezést, ezzel ő lett az első magyar nő, aki elnyerte ezt a rangos fotográfiai díjat.

A múzeum kasszájához érve – az ifjúsági jegy csak ezer forint – kiderült, hogy a tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki: a Digital Storytelling című verseny díjazottjai mellett Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című tárlatok is megtekinthetők, érdmes ezeket is megnézni!

A kiállítást 2020. szeptember 24-től október 25-ig látogathatjátok.

Szöveg: Tárkányi L. Flóra. Nyitókép: Horváth Eszter