fontos hírek programajánló

Így teheted elviselhetőbbé a bezártságot. Ezek a legtutibb tippek a távoktatás idejére!

Ha már mindent megtanultál, megcsináltad a házi feladataidat is és még mindig rengeteg szabadidőd maradt, amivel nem tudsz mit kezdeni, akkor csak olvass tovább. Számtalan jobbnál jobb ötletet gyűjtöttünk össze, amik garantálják, hogy nem fogsz unatkozni az elkövetkezendő  hetekben.

Legjobb barátaink

Az első tippünk a film-és sorozatnézés, amivel a bezártság jóval elviselhetőbbé válhat. Az HBO GO-t 7, míg a Netflixet  30 napig ingyenesen tudod használni, és ezeken a platformokon a reklámok sem fognak majd kikergetni a világból. Ha a túl széles választék miatt esetleg nem tudnál dönteni, akkor a Netflix egyik legújabb sorozatát, a Pandemicet ajánlanánk. Ez egyfajta dokumentum-sorozat, amiben megismerheted az influenza elleni háború frontvonalában küzdő hősöket és az erőfeszítésieket, amelyeket a következő világjárvány kitörése ellen tesznek. Viszont, ha épp spórolsz, akkor óvatosan kell bánnod ezekkel a streaming szolgáltatásokkal, mert a próbaidőszak egyenes úton vezet az előfizetés igényléséig.

Egy kis otthoni buli és az EPER

A zenéről se feledkezzünk meg. Lehet, pont most van itt az ideje, hogy új albumokat, zenei stílusokat fedezz fel.  Emellett az ELTE Médián működő EPER Rádió sem hagy magunkra minket. A rendkívüli helyzet miatt különleges akciócsoporttá szerveződve tudósít a koronavírus-járványt övező fejleményekről. Érdekes interjúkat, telefonos beszélgetéseket találhatsz www.eper.elte.hu oldalon.

Az internet világába bújva

A social media, Facebook, Instagram is a segítségedre lehet, hogy túléld a karantént. Nagyon sokan online, élő  bejelentkezéses edzéseket tartanak, vagy éppen Youtube-ra töltik fel a napi edzős videóikat, amelyek segítségével átmozgathatod az ülésben elgémberedett tagjaidat. Mások Instagramon élőben énekelnek, hogy egy kis koncertélményt varázsoljanak a négy fal közé. A Fővárosi Nagycirkusz pedig szintén házhoz jön, és Facebookon élőben közvetíti előadásait.
De ha egy kis kultúrára vágysz, akkor a múzeumok online világába is betekintést nyerhetsz. A Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, The Louvre, The British Museum – és még sorolhatnánk-, is digitális tartalmakat, virtuális túrákat biztosít az érdeklődőik számára.
A vásárlás és az új ruhák vadászatának öröméről sem kell lemondanod, hiszen online is válogathatsz az új tavaszi trendek kínálatából. Nézd a jó oldalát, nincs tömeg, hosszú sorban állás a próbafülke vagy éppen a kasszák előtt.

A Telenor, a Telekom és a Vodafone is segít, hogy ne fogyj ki a mobilinternetből és mindent zavartalanul megtekinthess, bármi történjen. A Telenor 100 GB internetet biztosít egy egész hónapra, amelyet március 31-ig tudsz aktiválni a MyTelenor appban. A Telekom 10 GB-ot, a Vodafone a feltöltőkártyás ügyfeleinek három hónapon keresztül 5-5 GB díjmentes adatot ad. Az előfizetőknek pedig elérhetővé teszik három hónapra a díjmentes extra 15 GB-ot. Ezeket az extra díjmentes adatokat a MyVodafone App adatvásárlás menüpontjában tudod megrendelni.

Tevékenységek, amikre talán a rohanó hétköznapok során nincs időd

Viszont ha már eleged van a digitális, virtuális térből, akkor emlékeztetnénk, hogy olvasással is nagyon jól el tudod tölteni a szabad perceid, óráid. Akár csatlakozhatsz Szabados Ágnes (hírolvasó, riporter) “Nincs időm olvasni kihívás” nevű Facebook csoportjához. Ebben a csoportban könyveket ajánlanak egymásnak az emberek, így biztosan nem maradsz majd ötlet nélkül.
Emellett a társasjátékok, kártyák is a legjobb barátaid lehetnek e vészterhes időkben. Kitűnő családi program, egy-egy játszma tele nevetéssel, kisebb vitákkal, kibékülésekkel.
És ha már tényleg nem tudod, hogy mit kezdj magaddal, akkor nem maradt más, mint az eddig halogatott takarítás, vagy éppen a kertészkedés. Továbbá a mostani rendkívüli helyzet, az otthoni bezártság, kiváló alkalom lehet arra is, hogy a bespájzolt élelmiszerekkel azért spórolva, de megtanulj sütni, főzni.

Ám, ha végképp nem jeleskednél a konyhában, akkor se keseredj el. Tekintettel a járvány miatt kialakult helyzetre, egyre több étterem döntött az érintésmentes kiszállítás mellett, amelyet délután három óra után is igénybe vehetsz. Számtalan újonnan megjelent szolgáltatással találkozhatsz a Netpicéren vagy a Wolton. Ilyen például a Chez Dodo, Bamba Marha Burger Bar, Japanika és a Zing Burger & Co is.

A legfontosabb pedig az, hogy ne vessz el a hírek tengerében, és próbáld meglátni az aktuális helyzet pozitív oldalát is.

Szöveg: Bakó Bettina. Nyitókép: Unsplash.