fontos hírek

Figyelem! Ezek a legalapvetőbb információk a távoktatással kapcsolatban

Összeírtuk azokat a fontos információkat, amikre oda kell figyelnünk a távoktatás alatt. De ötleteket is hoztunk, amik megkönnyíthetik ezt az időszakot.
  • A távoktatás technológiai szempontból igényelheti a Skype és Canvas, vagy más rendszer, például Zoom használatát. A Canvas bármennyi diákkal megoldható, viszont nincs vizuális kommunikáció. Skype-on van vizuális jelenlét, de van felső határa, ezenkívül stabil szélessáv kell hozzá minden részvevő oldaláról.
  • A digitális tanrenddel kapcsolatban, az otthoni internet lassúsága okozhat problémát, ezért mindenkinek ajánlott igénybe vennie a hazai mobilszolgáltatók a koronavírus-járvány miatt nyújtott ingyen adatforgalmát: a Telekom 10, Vodafone háromszor 5, tehát összesen 15, a Telenor pedig 100 GB extra adatot biztosít az ügyfeleinek, ami jól beosztva segíthet minket a távoktatás alatt, például az online megtartott órák vagy a letöltendő tananyagok elérésében.
  • A beadandó dolgozatokhoz, vagy a szakdolgozathoz jól jöhet a Stunnel nevű segédprogram, melyet telepítve az ELTE belső hálózatára tudunk proxy útján csatlakozni, így olyan anyagokat, folyóiratokat, tanulmányokat is elérhetünk, amiket egyébként az otthoni hálózatról nem tudnánk. A Stunnel használatához Caesar-azonosító szükséges, amit, akinek még nincs, a https://ugykezelo.elte.hu/ weblapon tudja létrehozni.
  • A Stunnel programot a http://www.caesar.elte.hu/download/stunnel/ oldalról lehet letölteni, majd telepítve és elindítva úgy lehet használni, hogy a Firefox böngésző beállításaiban, a kapcsolat menüpontban a kézi proxybeállítás lehetőséget választva a 127.0.0.1-es HTTP-proxy és 8080-as port értékeket írjuk be. Ekkor a felugró ablakban megadjuk a Caesar-azonosítónkat és jelszavunkat, és már csatlakoztunk is az ELTE-s hálózatra! Innen rengeteg tudományos kiadvány elérhető, így például az Akadémiai Kiadó folyóiratainak teljes gyűjteménye vagy a JSTOR tudományos adatbázis. Az ELTE hálózatán keresztül elérhető anyagok teljes listáját a https://konyvtar.elte.hu/adatbazisok oldalon olvashatjuk.
  • Egy másik lehetőség tudományos anyagok elérésére, az egyik legnépszerűbb magyar digitális tudománytár, az Arcanum. Az oldal egy hónapra ingyenessé tette a hozzáférést az adatbázisukhoz, amely közel 27 millió újság és folyóirat-oldalt tartalmaz digitalizált formában, évszám, témakör és kulcsszó alapján kereshetően. Az Arcanum gyűjteménye a https://adtplus.arcanum.hu/ oldalon található.

Mivel a félévet meghosszabbították augusztus 31.-ig, lehetséges, hogy a vizsgaidőszak is eltolva kezdődik. Jobb, ha felkészülünk erre az eshetőségre is. Fontos felhívni egymás között is a figyelmet arra, hogy nem tanítási szünet van, mi is amennyire tudunk, készüljünk fel technikailag a távoktatásra!

Mindenkinek jó tanulást kívánunk!

Szöveg: Varga Kata és Nónay Kamilla. Nyitókép:Unsplash