fontos hírek

Épp most töltöd ki az egyetemi jelentkezést? Téged is várunk az ELTE Médián!

Teljes gőzzel beindult az újév, amivel együtt pedig közeleg a 2020 szeptemberében induló egyetemi képzések jelentkezési határideje is. Ha te is azok között vagy, akik egy félig kitöltött e-felvételi fiók birtokában böngészik az egyetemek és szakok listáját, keresve a nekik leginkább megfelelő intézményt, akkor jó hírünk van – itt vagyunk, hogy megkönnyítsük a döntést és megmutassuk, miért érdemes ELTE Médiásnak lenni.

Kinek ajánlott a jelentkezés?

Egyszerű a válasz; bárkinek. Ha nemsokára kezedbe fogod, vagy már a farzsebedben tartogatod az érettségi bizonyítványod, érdekel a média és a kommunikáció világa, megfog az újságírói gyakorlat, jó írás- és kommunikációs készségekkel rendelkezel és szeretnéd ezeket a képességeidet a jövőben is a kommunikációs szakmán belül kamatoztatni, egyértelműen nálunk a helyed. Ha viszont eddig csak az érettségi tűnik fix pontnak a jövőt illetően és úgy érzed, azt leszámítva, hogy valamilyen humán irányba húz a szíved, még nem sikerült végleg eldönteni, mivel szeretnél a későbbiekben foglalkozni, akkor is szeretettel várunk.

Ha nyitott vagy a társadalom, kultúra, és a közélet kérdéseire, szívügyed a közösség és a csapatmunka, szeretsz szövegekkel és/vagy emberekkel foglalkozni, esetleg rajongsz az új médiatechnológiákért és mestere vagy a social media felületek kezelésének, akkor az ELTE Médiától nem csak oktatást, hanem lehetséges pályaorientációt és karrierötleteket is kaphatsz. Ha nem az érettségidet, hanem az alapdiplomádat tartod majd nemsokára a kezedben, az érdeklődési köröd egybevág a fentebb felsoroltak legalább egy részével, és úgy érzed, van még benned elég spiritusz egy mesterképzés elvégzéséhez, akkor mindez rád is igaz – jelentkezz a Média MA-ra, hogy élménydús plusz két évvel és egy még piacképesebb diplomával lehess gazdagabb.

Legyél te is ELTE Médiás / Fotó: Balsay Dorina

Miért pont az ELTE Média?

Az egyetem szakleírásának végigböngészése a Felvi.hu-n hasznos lehet ugyan, de az sosem fog belőle kiderülni, milyen közeg vár majd, ha bekerülsz a kiválasztott intézménybe. Mi viszont szívesen eláruljuk: ha a Médiára jelentkezel, egy befogadó, szeretetteljes közösségbe fogsz érkezni, ahol szuper társasági és tudományos programokon vehetsz majd részt. Okos, céltudatos, határozott csoporttársakkal, és egy jó humorú, fiatalos, de ugyanakkor tapasztalt és szakmailag elképesztően motiváló tanári karral fogsz együtt dolgozni, akik idővel nem csak a professzoraid, hanem mentoraid és támogatóid is lesznek. Ilyen körülmények között pedig könnyen kapod majd azon magad, hogy te is csak egyre jobb és jobb akarsz lenni.

A Média mindezen kívül színvonalas oktatást kínál; amellett, hogy szilárd alapokra helyezheted a tudásodat a kommunikáció-és média elméleti területén, órarended gyakorlati képzésekkel is kiegészül majd, aminek köszönhetően képes leszel felmérni, hogy tudsz kezelni és megoldani konkrét feladatokat valós helyzetekben, és abban is a segítségedre lesz, hogy eldöntsd, élesben milyen tevékenységek állnak hozzád a legközelebb. Megfoghatatlannak tartod, milyen lehet a tényleg gyakorlati képzés? Akkor eláruljuk: a médián teljes kameraszettek, két rádióstúdió és rengeteg szerkesztőprogrammal felszerelt gép található, ahol hangot, képet vagy videót is tudsz szerkeszteni. Kell ennél több?

Az első év végén két szakirányt közül lehet választani / Fotó: Balsay Dorina

Mit fogsz tanulni?   

Ha Média BA-ra jelentkezel, az első évedben átfogó társadalomtudományi és kommunikációelméleti képzésekben részesülsz majd elsősorban a szociológia, a társadalomtörténet és a társadalomelmélet területéről. A következő évfolyamokon ezek a kurzusok médiatudományi ismereteket biztosító médiajogi, médiaelemzői- és történeti ismereteket biztosító órákkal egészülnek ki. Az első év után szakirány-választással tudsz a számodra szimpatikusabb terület felé orientálódni; a kar újságírói és médiatudományi szakirányt kínál. Az újságíró szakirányon gyakorlati képzésre kell számíts, ahol megtanulod majd, mit- és hogyan is csinál pontosan egy újságíró. Cikket írsz majd, interjúzol, kutatsz, megtanulsz jó kérdéseket feltenni, miközben ismerkedsz a különböző médiumok (tévé, rádió, internet) újságírói gyakorlataival. Médiatudományi szakirányra tartozol viszont, ha a médiaműködés szociológiai, kulturális, társadalmi kérdései foglalkoztatnak, és szenvedélyed, hogy a jövőben ezeket még jobban megértsd és kutasd. A 4. félévedet követően pedig szakmai gyakorlatra kell jelentkezned. Első látásra talán ijesztőnek tűnhet kikerülni egy valós munkakörnyezetbe, de hidd el, a szakmai gyakorlatos félévek teszik majd a karrierednek a legjobb szolgálatot. Az ELTE Média országos szinten is páratlan kapcsolatokkal rendelkezik a gyakornoki lehetőségeket kínáló cégekkel, munkahelyekkel, amelyekhez ha bekerülsz, nem csak a kötelező szakmais kurzusodat végzed el, hanem megteszed első lépéseidet felfelé a szamárlétrán. És ha később a diplomával a kezedben kopogtatsz egy cég HR irodájának ajtaján, már nem kell majd azon izgulnod, hogy nem rendelkezel kellő szakmai tapasztalattal.

Akik MA-t szeretnének végezni a Médián, azok a BA-hoz hasonló, ám valamivel speciálisabb elméleti képzésre kell számítsanak a szak első félévében. A szakirány-választás itt az egyes kurzusok felvétele alapján történik; kommunikációs és médiakutatói, valamint média-szakemberi specializációk közül választhat a hallgató, ahol a BA szakirányokon megszerzett tudást emelheti magasabb szintre. Akkor se ess viszont kétségbe, ha alapképzésen nem kommunikációs voltál; kreditelismerési eljárás segítségével te is felvételizhetsz a szakra.

Mindenképp figyeljétek gyakran az e-felvételi rendszert / Fotó: Unsplash

Mennyi ideig tartanak a képzések?

A Média BA egy hat féléves képzés, azaz három évet töltesz majd a szakon, aminek során összesen 180 kreditet kell teljesítened, és amit szakdolgozattal, és szakzáróvizsgával fejezel be. A mesterképzés négy félévet (két évet) ölel fel, 120 kredit elvégzésével, a végén egy diplomamunka leadásával, és diplomamunka-védéssel.

Milyen dokumentumokra lesz szükséged a jelentkezéshez?

Ha Média BA-ra készülsz, a jelentkezés egyetlen feltétele, hogy rendelkezz érettségi bizonyítvánnyal és az érettségi tantárgyak közül legalább egyet emelt szinten teljesíts. A bizonyítvány fénymásolatát a Felvire kell majd feltöltened az e-felvételi rendszerbe, minden olyan dokumentumoddal együtt, amiért többletpontokat kaphatsz, ideértve a nyelvvizsga bizonyítványt, sport-vagy művészeti versenyek igazolását, stb.

Ha mesterképzésre jelentkezel, a Felvire fel kell töltened alapszakos diplomád fénymásolatát, és nyelvvizsga bizonyítványod adatait. Ezen kívül egy írásbeli és szóbeli vizsgán kell részt venned; az írásbeli rész teljesítéséhez az intézményben le kell adnod egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy tudományos dolgozatot május 18 és 20 között.

Amire mindenképp figyelj oda:

A jelentkezési határidők az e-felvételi rendszerében február 15-én éjfélkor zárulnak, ne felejts el addigra minden szükséges dokumentumot feltölteni, és a jelentkezést véglegesíteni. A jelentkezéséket február 20-ig, Ügyfélkapun keresztül lehet hitelesíteni.

Várunk titeket! / Fotó: Lichnovszky Sophie

Amiben még tudunk segíteni:

– A BA részletes szakleírásokat a Felvin itt és itt, a kari honlapon pedig itt találod meg. Ezen a linken pedig eléred a teljes BA tanegység listát.

– Az MA szakleírást ezen a linken találod, a tanegység listát itt éred el.

– Ha MA-ra jelentkezel, és kreditelismerésben kell részt venned, a Kommunikáció- Média bemeneti követelményeiről ebben a táblázatban tájékozódhatsz (társadalomtudományi képzési terület alatt). A kreditelismeréshez szükséges ELTE-s formanyomtatványokat itt találod, a kari kreditelismerési tájékoztatót pedig itt éred el.

Sikeres felvételit kívánunk minden kedves leendő hallgatónknak, és várjuk az első találkozást a szeptemberi ELTE Média Welcome napon!

Szöveg: Matyasovszki Fanni. Nyitókép: Unsplash