fontos hírek

A Wikileaks paradigmától a kortárs kínai punk kultúráig: új médiás e-könyvek érhetők el az ELTE BTK-n

Közel 500 új angol nyelvű e-könyv érhető el karunkon az Egyetemi Könyvtári Szolgálat katalógusából. A Springer Nature kiadó szolgáltatta könyvek az irodalom, a kultúra- és médiatudomány területek legújabb 2018-as kiadványai. Most táblázatban is böngészhetitek az új címeket! Alább pedig segítünk beállítani, hogy a saját gépetekről is elérhetőek legyenek a teljes szövegek.

A Springer Nature kiadó adatbázisában milliószám találhatunk publikációkat a legkülönbözőbb tudományterületekről. A karunkon elérhetővé vált angol nyelvű e-könyvek között monográfiák, többszerzős művek és kézikönyvek is vannak. Mindet 2018-ban adták ki, irodalom, kultúra- illetve médiatudományi témákban. Érdemes böngészni őket, akár azért, hogy inspirációt nyerjünk kutatási témánkhoz, szakdolgozatunkhoz, de azért is, hogy láthassuk, milyen témák érdeklik leginkább globálisan a kortárs médiatudományt.

A címben említett Wikileaks paradigma (The Wikileaks Paradigm), Stephen Marmura kanadai szociológus könyve többek között azt vizsgálja, hogy Assange szervezete milyen nehézségekbe ütközött a közönség bevonásában, hogyan változtatta a stratégiáit a változó médiakörnyezetben és, hogy milyen tényezőktől függ egy mai aktivista csoport sikeressége. Jian Xiao Punk Culture in Contemporary China (Punk kultúra napjaink Kínájában) című könyvében pedig a hatalmas gazdasági növekedés és a zárt politikai rendszer keretezte urbanizációs folyamatban újonnan megjelenő punk szubkultúrát veszi górcső alá.

További néhány izgalmas tétel a listáról:

  • Roy Bendor: Interactive Media for Sustainability
  • Alparlsan Nas: Media Representation of the Cultural Other in Turkey
  • A. Ridge-Newman, F. León-Solís, H. O’Donell: Reporting the road to Brexit
  • Noemí Pereira-Ares: Fashion, Dress and Identity in South Asian Diaspora Narratives
  • Anthony N. Smith: Storytelling Industries
  • Ufuoma Akpojivi: Media Reforms and Democratization in Emerging Democracies of Sub-Saharan Africa

Az új e-könyvek bekerültek az Egyetemi Könyvtár online katalógusába. Bárhonnan kereshetőek, viszont fontos, hogy csak egyetemi IP címmel vagy távoli eléréssel juthatunk a teljes szövegekhez. Most azonban úgy is meg tudjátok őket nézni, ha még azt sem tudjátok pontosan, milyen témában kerestek. A címeket ezen a linken találjátok: BTK_SpringerNature_Books_Title_List_20191002_071930.

Érdemes rászánni egy kis időt, hogy beállítsuk a távoli elérés lehetőségét a saját gépünkre, hiszen így az e-könyvek mellett kényelmesen, bárhonnan elérhetjük az ELTE által előfizetett legtöbb adatbázist illetve rengeteg folyóiratot is.

Így állíthatjátok be a távoli elérést

Hallgatóként a távoli elérés beállításához három dologra van szükség: caesar-azonosítóra, a Stunnel segédprogram letöltésére és a böngészőtök hálózati beállításainak módosítására. Doktoranduszok, oktatók és más egyetemi munkatársak a Stunnel mellett VPN elérést is igényelhetnek.

  • Caesar-azonosító

A caesar-azonosítótok megegyezik az IIG azonosítótokkal. Ha használjátok az ELTÉ-s wifit, akkor már van ilyenetek. Ha még nincs, vagy nem emlékeztek rá, akkor az Informatikai Igazgatóság ügyintéző rendszerében, a Neptun kódotokkal és jelszavatokkal bejelentkezve tudjátok igényelni vagy a jelszót módosítani.

  • A Stunnel telepítése

Ha meg van a caesar-azonosítótok és jelszavatok, akkor a Stunnel segédprogramot innen tudjátok letölteni. Minden alkalommal, amikor használni szeretnétek, külön el kell majd indítani (a Programok/ stunnel /Run stunnel útvonalon).

  • Böngésző hálózati beállításainak módosítása

Miután telepítettétek a programot a böngészőtökben módosítani kell a proxybeállításokat. Érdemes lehet erre a célra külön böngészőt használni, így nem kell belenyúlnotok az alapértelmezett böngészőtök beállításaiba és elég lesz egyszer elvégezni a feladatot. Az Informatikai Igazgatóság honlapján részletes leírást találtok a Stunnel telepítéséről és működéséről valamint arról, hogyan kell módosítani a beállításokat Firefox illetve Explorer böngészőkben. A Chrome beállításáról itt találtok egy rövid videót. Ez ugyan a debreceni egyetemistáknak segít, de látszik belőle, milyen útvonalon állítható be az otthoni elérés.

Jó olvasást, böngészést!

Nyitókép: Pexels, szöveg: Vikár Anna