programajánló workshop

Gimnazistáknak tartanak workshopot ELTE médiás diákok

Május 17-én, pénteken középiskolás diákok egy workshop keretében tudhatnak meg többet a felelős médiafogyasztás kérdéseiről, valamint újságírókkal, a 444-es Ács Dániellel, az indexes Földes Andrással, és az átlátszós Erdélyi Katalinnal beszélgethetnek az újságírást övező mítoszokról és a sajtó mindennapi működéséről. Az esemény az ELTE Média és kommunikáció tanszék és a Goethe Intézet közös, Klartexte című ismeretterjesztő programjához kapcsolódik, délelőtt 10 órától délután 2-ig tart. A helyszín az ELTE BTK főépülete (Múzeum körút 6-8.), 39-es terem.

A workshopon a Kossuth Lajos Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium tanulói vesznek részt. A Klartexte program keretében született ismeretterjesztő cikkek feldolgozásával a diákok a populizmus, az álhír és a keretezés fogalmát világítják meg. Előzetesen feladatokat kaptak, ezeket prezentálják, majd az egyetemisták tartanak rövid előadásokat saját kutatásaik alapján. A témákat játékos, kreatív feladatokon keresztül vizsgálják tovább együtt. Zárásul egy kerekasztal-beszélgetés következik, ahol a diákok újságírókat kérdezhetnek a sajtó mindennapi működéséről, az újságírókkal kapcsolatos mítoszokról.

A workshophoz az ELTE hallgatói kutatást végeztek gimnazista diákok körében az újságírásról alkotott elképzeléseikről.

Program

10:00-11:00

a középiskolás diákok prezentációi és beszélgetés róluk

11:00-13:00

az egyetemisták prezentációi és hozzájuk kapcsolódó kreatív feladatok

13:00-14:00

kerekasztal újságírókkal

A Klartexte programról

A prágai, a varsói és a budapesti Goethe Intézet közös programot indított Klartexte néven, hogy segítsen eligazodni a mai médiaüzenetek között. A kezdeményezés során olyan cikkek születtek, melyek a keretezés, a populizmus és az álhírek jelenségét járják körül, és arra buzdítanak, hogy tudatosabb médiafogyasztókká váljunk. A cikkek minden résztvevő ország nyelvén, illetve németül jelennek meg folyamatosan a Goethe Intézet honlapján, a program együttműködő partnere az ELTE Média és Kommunikáció Tanszéke.

Címkép: ELTE Média Insta