fontos kurzusok

Így fotóznak az ELTE Médiások – bemutatkozik a fotográfiai műhelyünk

Az idei a hatodik szemeszter, hogy Csoszó Gabriella fotóművész műfajismeret-műhelygyakorlat kurzuspárt tart tanszékünk érdeklődő diákjainak. Az alábbiakban az őszi félév legkiemelkedőbb projektmunkáiból válogattunk, és az órák menetéről is olvashattok.

“A tizenkét alkalmas fotó-műhelygyakorlaton azokat a módszereket ismerjük meg a résztvevőkkel, amelyek segítenek abban, hogy a fotográfiát aktívan, tudatosan használják fel az önreprezentációban, valamint a társadalmi folyamatok megmutatásában és alakításában” – mondja Csoszó Gabriella, a kurzus vezetője.

“Olyan részvételi módszerekkel alkotunk együtt, amelyek a fotográfia, mint eszköz és médium megismerésén túl célként tűzik ki, hogy a diákok saját problémáikat és kérdéseiket tudják a képek által a nyilvánosságban felhasználni, a változtatás igényével. Tanulunk fotótechnikát, dolgozunk terepen és műteremben, sok szó esik fotóetikáról és a jelenlegi, képekre vonatkozó jogszabályokról.  A részvételi akciók, művészeti törekvések jelentik az alapokat, innen jutunk el a fotózás és aktivizmus gyakorlatához.

A tanulás folyamata is közösségi, ahol a részletes tematikát is együtt dolgozzuk ki, hasonlóan az értékelés szempontjaival. Nemcsak a képkészítés során törekszünk egyenrangúságra, a közös konzultációs órákat végül rendhagyó, közös osztályzás zárja. ”  

Fabók Adrienn

“Fabók Adri: személynév, szűk értelmezésben ‘98-as születésű, harmadéves szabad bölcsész, kommunikáció- és médiatudomány szakiránnyal. MagNet bankban marketing asszisztens, kedvtelésből exponáló gomb lenyomó.

ULE Lakásfelújítás c. fotósorozatom egy közösségi akció során készült, a Trilógiák pedig magukért beszélnek.”

Horváth Attila

“A következő tizenöt kép válogatás, egy hosszú távú projektből. A projekt 2015 óta fut, a vége egyelőre megjósolhatatlan. Célja, nagyon egyszerű: dokumentálni a családi összejöveteleket és szokásokat.

Választásom azért esett pont a disznóvágásokra a többi családi összejövetel közül, mert talán ez az egyetlen, ahol nem egy asztal körül ülünk és próbáljuk túlkiabálni egymást. Ez az egyetlen, úgymond “dinamikus” összejövetel, ahol a család minden tagja foglalatoskodik valamivel. Felismertem, hogy ezen események rendelkeznek egy sajátos esztétikával, ami számomra csakis a monokróm világába volt lefordítható.

A képek legfőbb feladatának tekintem, hogy családi dokumentumként szolgáljanak majd utódainknak, illetve tervezem kibővíteni a projektet, a régióban élő más családok szokásainak megörökítésével is.”

Maródi Eszter

“Számomra sokat jelent ez a fotósorozat. Próbálom a társaim valós,igazi tekintetét,arcát megjeleníteni. Az üzenet amit ezzel közvetíteni szeretnék az az,hogy mind különbözőek,sokfélék vagyunk. Nők, férfiak, fiatalabbak, idősebbek. És önmagunkban is értékesek vagyunk,mindenféle sallang nélkül.

De van számunkra egy igazán fontos dolog, hogy mind tartozunk valahová! Mi a miskolci Szinvavölgyi Néptáncegyüttes felnőtt csoportja vagyunk. Legtöbben kiskorunk óta szoros kapcsolatban állunk egymással,és tényleg mindannyiunknak ez a második családja.

Év vége van, valamelyikünk dolgozik és gyereket nevel,más egyetemista és dolgozik,más gimnazista. Mindenkinek van bőven dolga,de a tánc összeköt minket. A sorozat egy vasárnapi (fárasztó hétvége alatti) próbán készült. Senki sincs “kikészítve” a képekre. De szerintem mindenki önmaga és ez a fő!”

Theklesz Tímea

“Theklesz Tímea vagyok, másodéves kommunikáció- és média szakos hallgató. A fotózás már egészen kisgyermek korom óta érdekelt. Lenyűgözött, hogy rögzíteni tudok számomra fontos pillanatokat, amik egy-egy fotó erejéig örökre meg tudnak maradni.

A sorozatot különböző személyiségű ismerőseimmel készítettem el. A célom az volt,hogy megörökítsem a nevetés pillanata előtti és alatti állapotukat és hihetetlen mennyire másképp reagáltak. Volt, hogy mellettem állt valaki és ő nevettette meg az illetőt, valahol pedig nekem kellett. Ilyenkor a legtöbb esetben az volt a nevetség tárgya, hogy rám gondoltak, vagy éppen beszóltak nekem valamit poénból. Az anyag címe: True Emotions”

A válogatást összeállította: Iványi Domokos, Kiemelt kép: Unsplash/ Brooke Lark