hírek programajánló

Ezek a programok várnak rátok áprilisban

Áprilisban sem maradhat el a legérdekesebb programokat felsorakoztató ajánlónk. Ebben a hónapban a művészeté a főszerep, de a sportolni vágyók számára is van tippünk, ha pedig szakmai fejlődésre vágytok, megtaláltuk a tökéletes tanfolyamot nektek. És a szórakozás mellett azonban a rászorulókon is segíthettek az ELTE HÖK adománygyűjtésén.

Budapest Art Week – Április 9-14.

A Budapest Art Week a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül zajló programsorozat.  A látogatók aktív résztvevői lehetnek az eseményeknek workshopok és akár az alkotókkal való beszélgetések által is, miközben nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeinek széles skálájából válogathatnak.  Hat napon át több mint kilencven kiállítás és program közel hetven helyszínen várják a képzőművészet iránt érdeklődőket. Tárlatvezetések, műteremlátogatások, filmvetítések a hazai modern és kortárs képzőművészek bemutatkozásával.

Ízlések, művészek, közönség : Beszélgetéssorozat a zenehallgatásról – Április 10. – Május 8.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában megrendezésre kerülő beszélgetéssorozat célja, hogy a résztvevők közösen gondolkodjanak a zenéről, valamint szempontokat kapjanak a zene mélyebb értelemben vett befogadásához. A zenészek  munkája mellett egy koncert sikeréhez szükség van a közönség együttműködésére,  értő és kritikus hozzáállására is.  A rendezvénysorozat segítséget nyújt a vélemények útvesztőjében való eligazodásban, mindezt Molnár Szabolcs zenetörténész és zenekritikus moderálásával. Első alkalommal Cecilia Bartoli megosztó művészete lesz terítékre, a beszélgetés középpontjában az a kérdés áll, hogy „Miért lehet szép, ami inkább csúnya?”. Ezután április 24-én Bartók Concertójának néhány karmestere kerül fókuszba, majd május 8-án a Mozart-zongoristák, a Mozart-interpretáció nehézségei.

Szuperhős szakszeminárium – Április 11., csütörtök

Légy te is szuperhős! Vegyél részt érdekesebbnél érdekesebb programokon, közben pedig adományozz a rászorulóknak! Az ELTE HÖK idén is csatlakozott a HÖOK Mentorprogram harmadjára megszervezett országos felsőoktatási adománygyűjtéséhez, a Több lett? Maradhat! kampányhoz. Ennek keretében rendezik meg az ELTE BTK-n a Szuperhős szakszeminárium elnevezésű tematikus napot.  Az adománygyűjtéssel egybekötve előadások és izgalmas programok várják a résztvevőket. Mivel a gyűjtés idén elsősorban a hátrányos helyzetű családokért és gyerekekért zajlik, így tartós élelmiszerek mellett tanszereket és játékokat is várnak.

Húsvét a Várkert Bazárban – Április 20-22.

Ha úgy érzitek ideje, hogy kimozduljatok és ingyenes programot kerestek, akkor ne hagyjátok ki Várkert Bazár húsvéti eseményét! Felvonulás, utcaszínház, gasztro show, koncertek és kiállítás is várja az érdeklődőket. A családotokkal, vagy baráti társasággal is érdemes ellátogatni, mert minden korosztály megtalálhatja majd a számára legizgalmasabb programot.

Glenn Gould: A hangfelvétel kilátásai – Április 24., szerda

„A nyilvános hangverseny a ma ismert formában egy évszázad múlva sehol sem lesz, funkcióit addigra teljesen átveszik az elektronikus hordozóeszközök”. Ez a kijelentés Glenn Gould-tól, a 20. század egyik meghatározó zongoristájától és zenei gondolkodójától származik. Bár előrejelzése nem valósult meg teljességében, de A hangfelvétel kilátásai című esszéjének ma is van aktualitása. Ajtai Péter (nagybőgős, jazz-muzsikus, a tanszék doktorandusza), Csuhai István (Gould írásainak fordítója, az Élet és Irodalom szerkesztője) és Pintér Tibor (a tanszék oktatója) beszélget majd Gould esszéjéről. A diskurzusközponti kérdései: Hogyan alakult át a zenéhez való viszonyunk a hangrögzítés megjelenésével és tökéletesedésével? Miért helyezi az élő zene fölé Gould a rögzített zenét? Milyen szerep jut a rögzített zenének napjaink zenehallgatási gyakorlatában? Feltehető-e értelmesen az élő zene és a rögzített zene közötti választás kérdése? Milyen kölcsönviszonyok jellemzik a stúdiózenélést és a koncertezést az előadó és a hallgató szemszögéből?

Éjszakai sport újratöltve – Árilis 26., péntek

Anagy érdeklődésre tekintettel az ELTE HÖK és a BEAC idén is megrendezi az Éjszakai Sport elnevezésű programját. Egy egész éjjelen át tartó, közösségformáló sportesemény vár rátok.  A csapatsportok szerelmesei kosár-, foci-, röplabdabajnokságok közül választhatnak. Azonban az sem fog unatkozni, aki inkább az egyéni sportokat kedveli, mert aerobikkal, harcművészetekkel, kettlebell-el, TRX-el, funkcionális tréninggel, floor curling-el, airflow-al, polefitness-el és sakkal is vár mindenkit az éjszaka.

26.Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál – Április 26-28.

Idén 26. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál, amely  a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztiválon részt vesznek a világ legrangosabb írói, költői és az idei díszvendég, a  norvég Karl Ove Knausgaard, aki Budapest Főpolgármesterétől veheti át a Budapest Nagydíjat. A világ- és hazai irodalom kiemelkedő képviselői vesznek részt a Könyvfesztiválon. Számos kulturális program, író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. Ezen kívül tizenkilencedik alkalommal rendezik meg ezen belül az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, melyen az EU tagországainak fiatal prózaírói mutatkoznak be. Az első pódiumbeszélgetés moderátora ráadásul Gács Anna lesz.

Szóvivő- és sajtóreferens-képzés – Május 2., csütörtök

Az ELTE Karrier Központ ismét hasznos tanfolyammal várja a kommunikációs szakma iránt érdeklődőket. A 7 alkalomból álló szóvivő- és sajtóreferens képzés során a résztvevők elsajátíthatják a sajtókommunikáció legfőbb trükkjeit, tudnivalóit ráadásul olyan kapcsolatokat szerezhetnek, amelyek nagyban elősegíthetik kommunikációs területen való elhelyezkedésüket. Reiber Gabriella (kommunikációs szakértő, az ELTE belső kommunikációs vezetője), Kövesdi Anna (kommunikációs és PR szakértő, szabadúszó) és
Szabó Patrícia (szóvivő, pr szakember, blogger) elmondják milyen egy jó PR-es és milyen a jó PR stratégia, mivel foglalkozik egy kommunikációs munkatárs és hogyan építhetők fel sajtókapcsolatok, mindezt az elméleti tudást pedig gyakorlati feladatokkal megerősítve adják át. A tanfolyam regisztrációhoz kötött.

A művészet szerepe(i) : Mi végre? Hallgatói konferencia – Május 10., péntek

Az ELTE BTK Esztétika Tanszéke idén kilencedik alkalommal rendezi meg konferenciáját, melynek központi kérdése idén a művészet szerepe, célja pedig, hogy a hallgatók közti kommunikáció erősödjön, miközben megismerkednek egymás kutatási területeivel.  A konferencia azonban nem csak az esztétika szakos hallgatók előtt nyitott, szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az előadásokban többek között megjelenik majd témaként a művészet és politikum összefüggésének vizsgálata, a művészet társadalmi szerepvállalásának kérdése, a művészet szerepe a megismerésben, a hierarchia kérdése az egyes művészeti ágak között, az esztétika és művészetfilozófia különbségei, valamint a művészetben megjelenő gender-elméleti kérdések is.

Szöveg: Molnár Gergő, címkép: Engin Akyurt (Pixabay)