hírek programajánló

Kihagyhatatlan programok március második felére

Készíthetitek a naptáratokat, mert ismét összegyűjtöttük nektek a legjobb és legérdekesebb programokat tavasz elejére az ELTE Média falain belül és kívül egyaránt. Akár az újságírói szakma rejtelmeiről szeretnétek többet megtudni, akár visszafogott szórakozásra vágytok, esetleg egy igazán felszabadult bulira, friss programajánlónkban biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb eseményt.

Március 13.: Retro E-sport bajnokság

Ha szereted a 2000-es évek slágereit, ha szíved mélyén te is örök gyereknek érzed magad, ha úgy érzed az egyetemi feladatok vagy a munka elszívja minden energiádat, ha buzog benned a versenyszellem, vagy ha egyszerűen valami új és különleges kihívásra vágysz, akkor itt a helyed! Az ELTE BTK A épületében igazán különleges, retro  E-sport bajnokság vár rád. A győztesnek járó öröm és dicsőség mellé még egy kis meglepetést is hazavihetsz, de garantáltan megéri már a részvétel is. Garantált a jó hangulat az E-sport szerelmeseinek és újoncoknak egyaránt.

Március 13.: Gyűjtsünk szendvicset!

Az ELTE PPK a Budapest Bike Maffia segítségével jótékonysági akciót hirdet +1 szendvics néven. Ha ti is szívesen segítenétek, nincs más dolgotok, mint egy szendvicset – esetleg péksüteményt, kekszet, gyümölcsöt, táblás csokoládét – vinni a PPK HÖK bejáratánál elhelyezett ládákba. Az adományokat még aznap eljuttatják közeli melegedőkbe, hajléktalanszállókra. További információkat és a helyszínt a facebook eseménynél találhatjátok.

Március 16.: Leonardo da Vinci Budapesten

Leonardo da Vinci neve mindenki számára ismerős, most a művész 23 festményének reprodukciója érkezik Budapestre egy interaktív kiállítás keretében. Leonardot nem csak mint festőt, hanem mint tudóst is megismerhetik az érdeklődők. Leghíresebb műveinek reprodukciói mellett 60 találmányának működése is bemutatásra kerül számítógépes szimulációk  segítségével. A kiállítást még különlegesebbé teszi, hogy a látogatók VR szemüvegek segítségével akár egy-egy műalkotás részévé is válhatnak. A tárlat június 30-ig lesz megtekinthető.

Március 19.: Transzgenerációs tégláink börtönében / Miért nem megy az élet?

A transzgenerációs téglák olyan egész soraunkat és életünket meghatározó szólás-mondások  esszenciái, melyek egyetlen mondatba sűrítenek egy “életigazságot”. Ezek nagyban befolyásolják döntéseinket, választásainkat, ezáltal pedig hatással vannak mindennapjainkra is. Limpár Imre tanácsadó és szakpszichológus bemutatja, hogy a transzgenerációs téglák miként akadályozzák az embereket a siker elérésében és az életük feletti kontroll visszaszerzésében.

Március 21.: Outriders meetup in Budapest: Disinformation

Kíváncsi vagy mik a tényfeltárás legnagyobb kihívásai? Érdekel miként terjednek el hamis információk? Hogyan lehet az embereket arra ösztönzi, hogy alapos kutatómunkát végezzenek? Izgalmas beszélgetés és workshop három újságíró közreműködésével. Tommaso Canetta az olasz Pagella Politica-tól érkezik, Meri Jordanovski a Makfax News Agency-től, Sarah Emler pedig álhírekre specializálódott szabadúszó, aki Berlin és Bécs között ingázik.  A rendezvényt a Facebook Jurnalism Project, a National Endowment for Democracy és a Google szervezi együttműködve többek között a 444-el, a Direkt36-al és a Független Médiaközponttal. Az eseményhez köthető workshopok; a Storytelling with Instagram Stories , illetve a Fact-checking with Pagella Politica egyaránt hasznosak lehetnek az újságírók, illetve a szakma iránt érdeklődők számára.

Március 21.: ELTE BTK – PPK – TáTK Half Time Show

Az érdekesebbnél érdekesebb konferenciák és workshopok mellett ne feledkezzetek meg a tavaszi félév egyik legnagyobb bulijáról, a FELEZŐ-ről sem! A jó idő örömére az esemény témája a ‘80-as évek Miami beach hangulata. Kihagyhatatlan bulinak ígérkezik!

Március 21.: Mit jelent a társadalmi újságírás? Kateryna Sokolova angol nyelvű vendégelőadása az ELTE Médián

Kateryna Sokolova kijevi médiakutató vendégelőadást tart az ELTE Médián, melyre minden érdeklődő hallgatót szeretettel várunk! A 90 perces, angol nyelvű előadás résztvevői megtudhatják, mit jelent a társadalmi újságírás, miként használja a sztereotípiákat a média, vagy hogyan érdemes érzékeny társadalmi csoportokról írni. Az előadó arra is kitér, hogyan válhat az újságírás a legerősebb manipulatív eszközzé, ha rossz kezekbe kerül, és megvitatja a jelen lévőkkel, milyen nyelvet, kifejezéseket érdemes használni a sztereotípiák elkerüléséért és leküzdéséért.

Március 25.- április 5.: ELTE BTK Színházfesztivál

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata idén másodszor rendezi meg a Színházfesztivált, hogy a diákkedvezménynél is alacsonyabb áron juthassatok el igazán színvonalas előadásokra. A fesztivál keretein belül az Örkény Színházban hét színdarab, többek közt például a Tartuffe, a Mesél a bécsi erdő vagy a Hamlet is megtekinthető. Ezen kívül az Átrium Színház két darabja: a Chicago, illetve A félelem megeszi a lelket című előadás közül választhattok.

Március 25.: ELTE-hangverseny a Zeneakadémián

Ha igazán elegáns kikapcsolódásra vágytok és szeretitek a klasszikus zenét, akkor ne hagyjátok ki az egyetem zenei együtteseinek ünnepi hangversenyét. Az ELTE Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának művészeti vezetője Kovács László karmester, ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes igazgatója immár 10. éve áll az együttes élén. Az ő tiszteletére megrendezésre kerülő hangversenyen Rossini Stabat Mater és Csajkovszkij D-dúr hegedűverseny lesz hallható.

Március 28.: Az Irodalom Éjszakája 2019

Különleges esemény az irodalom szerelmeseinek. Az ingyenes rendezvény célja, hogy közelebb hozza a kortárs világirodalmat a magyar közönséghez. A Radnóti Színház művészei izgalmas, esetleg a közönség számára máskor nem látogatható helyszíneken olvasnak fel részleteket 22 ország 23 kortárs szerző regényeiből. Az idei téma: a családi fészek.

Kép: Estée Janssens, Szöveg: Gazda Barbara