hírek konferencia

Konferencia: Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot?

Újratervezés!-  Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot? címmel szervez konferenciát az E-Demokrácia Egyesület, amelyre meghívja a szabad sajtó és a vidéki nyilvánosság újjáépítéséért tenni akaró állampolgárokat (újságírókat, média szakos hallgatókat, médiaszakembereket, civil szervezeti aktivistákat). A tanácskozás apropója, hogy az egyesület a Medián Intézetet felkérve egy vidéki településen – Turán – közvélemény-kutatás keretében felmérte az egyesület újságjának hatását, ismertségét, tartalmainak relevanciáját.

A konferencia helyszíne:VDSZ-székház (Budapest, Benczúr u. 45.)

Időpont: 2019. Február 2., szombat, 11.00-15.00, a Facebook-esemény itt található.

A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vidéki sajtó nehéz helyzetére, és erőfeszítésekre sarkalljon mindenkit a meglévő független médiumok támogatására, illetve újak létrehozására, írják közleményükben.

“Nem lesznek visszatekintő, helyzetelemzésre koncentráló, „hogyan jutottunk ide” típusú előadások, hanem mindenkit arra kérünk, hogy kizárólag a megoldásra koncentrálva vegyen részt a munkában. Keressük közösen a kivezető utakat!” – fogalmaz a meghívó.

A program:

11:00-12:00 A rendezvény három rövid plenáris előadással kezdődik, majd döntő részben négy szekcióban zajlik.

12:00-13:30 A szekciókba főleg újságírókat, független vidéki portálok, illetve jelenlegi és korábbi újságok vezetőit, szerkesztőit, tulajdonosait, médiakutatókat, médiaszakos egyetemi hallgatókat hívtunk meg, akik közül néhányan rövid vitaindítókat is tartanak a szekciókban.

A konferencia és a szekciók mindenki előtt nyitottak, a közönség is egyenjogú partnerként vesz majd részt a vitákban, mert most bárki ötlete, tapasztalata fontos lehet.

Szekciók:

  • A nyomtatott sajtó lehetőségei vidéken, benne kiemelten a Nyomtass te is hetilap szerepe.
  • Független online hírportálok működtetése és indítása
  • Közösségi média, online rádiók, egyéb internetes lehetőségek a független hírszolgáltatásra (Facebook, blogok, vlogok, stb.)
  • Hogyan finanszírozható a független vidéki sajtó?

13:30-14:00 Büféebéd

14:00-15:00 A konferencia záró részében a szekciók összefoglalják, hogy milyen használható ötletek merültek fel, mi lehet az egyes területeken a továbblépés iránya. Hozzászólások, vita.

Fotó: a konferencia Facebook-eseményből