hírek programajánló

9 program november második felére – töltődj fel vizsgaidőszak előtt!

Szokásos kínálatunkban most többek között alternatív színházi előadásokat, slam poetry-bajnokságot, egy izgalmas kerekasztal-beszélgetést, ingyenes klasszikus minikoncerteket és egy szakkolis estet is ajánlunk.

November 12-17: IV. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál

Közösségi színházi előadások mellett filmvetítés, tantermi színházi előadás, rendhagyó történelemóra, egész napos programok, vitaszínházi workshop és beavató program várja azokat, akik ezekben a napokban ellátogatnak a MU Színházba. Minden előadás, minden program egy célt szolgál: színházi élményen, színházi játékon keresztül közösen keresni válaszokat a témák által felvetett kérdésekre, illetve újabb kérdések feltevése közösen. “Ami azonos minden programban: együtt gondolkodunk és hozunk meg döntéseket. Közösen”, ígérik a szervezők.

November 15: Válságban az egyetemisták lakhatása – Kerekasztal-beszélgetés

Miért kerül Budapest belvárosában lassan 100.000 forintba egy szoba bérlése? Milyen gazdasági és politikai folyamatok állnak a megugró albérletárak mögött? Hogyan érinti mindez az egyetemistákat? Milyen megoldási lehetőségek vannak az egyetemisták lakhatásának biztosabbá és olcsóbbá tételére? Vannak-e jó nemzetközi példák Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Habitat for Humanity Magyarország és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület közös, ingyenes és nyílt kerekasztal-beszélgetésén Büttl Ferenc közgazdász, dr. Kovács Benedek, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda munkatársa és Szabó Natasa, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai menedzsere az ELTE TÁTK-n.

November 15: Kommunikációtudományi kötet bemutatója az MTA-n

Az MTA Székházának felolvasótermében mutatják be a Kricsfalusi Beatrix, Kulcsár Szabó Ernő, Molnár Gábor Tamás, Tamás Ábel szerkesztette Média- és kultúratudomány kézikönyvet, amely az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport gondozásában készült. Az egységes szerkezetben megírt szócikkek átfogó áttekintést adnak a humántudományokban az ezredforduló óta alapvető kultúra- és médiatudományos paradigmáról – olvasható az ELTE BTK oldalán.

November 15 – december 15: ELTE BTK Színházfesztivál

Szerelmed a színház, de még a diákjegyek is drágák? A legjobb előadásokról mindig lemaradsz? Vagy csak megnéznél valami igazán különlegeset? Akkor most mutatunk egy tuti tippet: november 15-től egy hónapon keresztül tart az ELTE BTK Színházfesztivál, aminek az a célja, hogy minél több hallgatónak legyen lehetősége megismerkedni a magyar alternatív színházi élet sokszínű repertoárjába, az ELTE BTK HÖK jóvoltából. Bérleteket, jegyeket a H épületben, a HÖK titkárságán tudtok vásárolni, az esemény Facebook-oldalán pedig folyamatosan teszik közzé az aktuális heti, kiválasztható előadásokat.

November 17: A zene éjszakája

Az először tavaly megrendezett, rendhagyónak is nevezhető programsorozat célja, hogy kötetlen formában és helyszínen minél többen kerüljenek közelebb a klasszikus zenéhez és Budapesthez. Látogass el a főváros menő szórakozóhelyeinek egyikére (többek között a Szimpla Kertet, a Mika Tivadar Mulatót, a Kék Lovat, a Három Hollót, a Kazimírt és a Magvető Cafét is megtalálod a listán) és hallgass bele az ingyenes minikoncertekbe, amik szombat este 6 és éjfél között zajlanak majd. A programot helyszínek szerint lebontva itt tudod csekkolni.

November 21: Mi változott a Nyugattól a kortársig? – Írók, költők, slammerek

Hogyan változott meg az irodalom megítélése az elmúlt 100 évben? Mikor lett újra “szexi” az irodalom? Vagy mindig is az volt? Miért van ekkora sikere a POKET-nek, a Red Bull Pilvakernek és a slam poetrynek? Mennyire elavultak ma a kötelező olvasmányok? Milyenek ma az irodalmi körök a nyugatosokéhoz képest?
Hogyan viszonyul az idősebb generáció a kortárshoz? Erről mind szó lesz az Akváriumban rendezett esten, amelyen Nyáry Krisztián író, Kemény Zsófi slammer, Szabó Roland magyar- és történelemszakos tanár és Krajnyik Cintia, a Funzine magazin főszerkesztője beszélgetnek.

November 23: Szakkollégium Éjszakája 2018 – Annyit is ér!

Idén újra Szakkollégium Éjszakája lesz az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium szervezésében, amelynek aktuális mottója: “Annyit is ér”. Az ELTE Lágymányosi kampuszának északi épületében, az alagsorban és több termében beszélgetéseket, workshopokat, előadásokat szerveznek, civil szervezeteket látnak vendégül, ezen kívül koncerteket, slammerek produkcióit is lehet hallgatni. Lesz Kinedok filmvetítés, unortodox társasjátékok, Müpa dobolás, élőkönyvtár is, interaktív adatvizualizációs fal, loud workshop, IKEA-sarok és rengeteg más program, szokás szerint ingyenesen.

November 29: Bridging Barriers – Slam Poetry Európa-bajnokság

A négy napos nemzetközi slam poetry rendezvénysorozat alatt az esemény díszvendége és a műfaj alapító atyja, a chicagói Marc Kelly Smith és az általa vezetett spoken word együttes három napon keresztül fognak együtt dolgozni négy visegrádi országból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) érkező költővel, kibővülve Szerbiát, Macedóniát és Ukrajnát képviselő fiatal slammerekkel. Ennek az amerikai-európai kollaborációnak az előadását viszik színpadra, Bridging Barriers néven november 29-én csütörtökön a Trafóban. Mellettük, a pár éve már hazánkban is nagy sikerrel fellépő, New York-i költő, professzor és „Slam Master” Bob Holman, valamint a 2018-as amerikai Women of the World Poetry Slam bajnoka, a kenyai származású Mwende „FreeQuency” Katwiwa fog fellépni. Az este a párját ritkító egyéni és csapatos előadásoknak van szentelve, ahol a külföldi és a magyar slam poetry mezőny kiemelkedő képviselői lépnek színpadra a Trafóban.

November 29: György Péter könyvbemutatója az ELTE Médián 

Mentsétek el a dátumot, helyszín a Múzeum krt. 6-8.  ELTE BTK főépületének 43-es előadója, az időpont pedig 17.30. Részletek később!

Fotó: Pixabay, szöveg: Dömötör Nikolett