hírek programajánló

Szuper programok közül válogathatsz október második felében

Érdekelnek a hősök, a kritikaírás, a gender-téma megjelenése a nyelvhasználatban vagy egyszerűen csak beülnél végre egy jó színházi előadásra? Netán beszereznél néhány új vagy épp ritkaságszámba menő könyvet? Mindegyikre van tippünk, sőt, még többre is – elmondjuk, miért nem érdemes otthon maradnod!

Október 15: Revizor OFFline: Bírod a kritikát? – beszélgetés a kritikáról

Vajon milyen kötelezettséget és terhet ró a kritikusokra, hogy megváltoztak körülmények? Látványosan háttérbe szorultak a printkiadványok, az online felületeken belül pedig előtérbe került blogoszféra és a vlogoszféra. Kiknek írunk, hogyan írunk? Mit kezdjünk a régebbi szakkritikával, kellene-e újabb paradigmaváltás (egy volt már, amikor a printről a hálóra került a súly), és ha igen, hogyan? Erről beszélget a Magvető Caféban Bárány Tibor irodalom-, Csáki Judit színház- és Soós Tamás filmkritikus, az est moderátora László Ferenc, a Revizor szerkesztő-kritikusa lesz.

Október 17: Kritika és mű – az ELTE Esztétika Tanszékének vitasorozata

Az ELTE BTK Esztétika Tanszéke havonta egyszer Kritika és mű címmel vitasorozatot indít a Kelet Kávézóban, aminek témája a nyitóalkalommal Walter Benjamin: Az alkotó mint termelő című műve. Somlyó Bálint, Seregi Tamás és Teller Katalin, a tanszék oktatói vitáznak, többek között olyan kérdéseket feszegetve, mint hogy érdemes-e újragondolnunk az elköteleződött mű és a minőség közötti viszonyt? Mit kezdhetünk ma a „termelési viszonyok” és a művészeti „technikák” kifejezéssel, ha kortárs és történeti művek, illetve a műkritika összefüggésében használjuk őket?

Október 17: Arany-Trip
A 16. születésnapját ünneplő Litera irodalmi portál a TRIP Hajón tartja színházi és filmbemutatóját, méghozzá a 200 éves Arany Jánossal ünnepelve. Három kortárs felolvasószínházi bemutató, egy filmbemutató és véget nem érő ünneplés várja a közönséget.

Vajon mi történne Arany János balladáinak hőseivel – Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel vagy Rebi nénivel –, ha az eredetitől gyökeresen eltérő helyre, időbe és körülmények közé sodorná őket a sors? A Litera 2018-ban hét szerzőt kért fel egyfelvonásos drámák írására, Arany-balladák témájára. A zsűri által legjobbnak ítélt három művet kiváló rendezők és színművészek szólaltatják meg. A felolvasószínházi előadásokat követően a Litera az alkotók jelenlétében bemutatja Arany-út című road movie-ját. 2018 tavaszán a Litera stábja Arany János nyomába eredt, bejárta a költő életének főbb helyszíneit, Nagyszalonta, Debrecen, Nagykőrös, Geszt, Budapest és egy kakukktojás, Nagyvárad állomások érintésével. A kötött programok után pedig buli hajnalig, Dj Lee’n’gum közreműködésével.

Október 18: BrandFestival Youth:Heroes or Antiheroes – Black Mirror Prophecy

Elgondolkoztál már azon, hogy mi válhat valóra a Black Mirror jóslataiból? Igaz lehet, hogy a social- vagy a tömegmédia bárkiből képes hőst faragni? És antihőst? Kik vagy mik az új hősök egyáltalán? Lehet-e hős az üzletember, az influencer vagy az AI? Veszélyes lehet-e, ha túl nagy hatalom összpontosul a kezükben? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, a BrandFestival Youth meetupján megtudhatod.

Október 18-21: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Ősszel a Margó a Várkert Bazárba költözött, hogy az eddigieknél nagyobb helyen, több programmal, színesebb könyvvásárral ünnepelhessük az irodalmat. Külföldi vendégekkel, koncertekkel, könyvbemutatókkal, beszélgetéssorozatokkal, családi programokkal várnak mindenkit, a számtalan lehetőség közül Facebookon és a weboldalon is lehet válogatni.

Október 19-20. Médiastaféta az ELTE Médián

Tíz média szak találkozik a Múzeum krt-i ELTE kampuszon, a szakmai program nyitott. Gács Anna tart majd előadást.

Október 21: Színház az MMI-vel

Az Ódry Színpadon futó Pájinkás János című előadásra BTK-s hallgatóként most kedvezményes, 950 forintos jegyáron lehet beülni. Jegyek kaphatók a HÖK irodában, a H épületben, ugyanakkor a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy elég gyorsan fogynak, úgyhogy ideje hamar lecsapni rájuk.

Október 21: Könyv- és lemezbörze az ELLÁTÓházban

Újra ingyenes könyv és lemezbörzét tartanak az Ellátóházban, aminek szlogenje: Minden, ami zene, minden, amit papírra nyomtattak! A hely és a rendezvény kutyabarát, gyermekbarát, ezen kívül balkán grill és csapolt sör is várja azokat, akik vevők rá.

Október 25: TNT (Társadalmi Nemek Tanulmányok) nyílt szemináriumi órák

A TNT (Társadalmi Nemek Tanulmányok) nyílt szeminárium célja, hogy olyan tanulási környezetet teremtsen, melyben a résztvevők a gender érzékeny módszertani eljárások segítségével a közös tanulás során megismerkednek a társadalmi nemek tanulmányok fő elméleti témaköreivel, valamint a nők és férfiak társadalmi esélyegyenlőségének politikája alkalmazásának lehetőségeivel.

A Gyulai Pál 5-ös szám alatt helyet kapó szemináriumsorozat 6, egymásra nem épülő órából áll, a soron következő alkalom témája a nyelvhasználat és a kommunikáció, a kulturális és művészi reprezentáció a képzőművészetekben, az irodalomban és a médiában, illetve hogy hogyan fedezhetők fel bennük a gender. A szemináriumi órákat Thun Éva, a TNT szakértője vezeti.

Október 29: Radnóti Sándor: A süketnéma Isten és más bírálatok

Radnóti Sándor új kritikakötetéről a szerzővel Gács Anna, tanszékünk oktatója beszélget a Magvető Caféban.

A kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb kritikusa páratlan bölcseleti tudással és hatalmas kíváncsisággal olvas és kutatja a magyar irodalom- és szellemtörténet fontos tradícióit, új irályait, összefüggő kontextusait; így lesz a könyv egyik izgalmas fejezete naplók és memoárok elemzése, egy másik pedig a politikai költészet újabb hullámának vizsgálata. A néhány flekkes, frappánsan tömör recenziótól a hosszabb, tanulmány léptékű bírálatokig Radnóti több műfajban is kritikusan pontos, és ahhoz a kulturális közösséghez beszél, melynek manapság nemcsak érvénye, de létezése is egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve. Új könyvében többek között Balla Zsófia, Bodor Ádám, Esterházy Péter, Kántor Péter, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos és Rakovszky Zsuzsa műveiről olvashatunk kritikai esszéket.

Október 29: Nők a 20. századi magyar mozgalmakban

Amikor a 20. századi baloldal és a 20. századi munkásmozgalom történetéről beszélünk, sorra férfiak jönnek velünk szembe. Pedig a mozgalmárok, a hősök, a mindennapi cselekvők között ott voltak a nők is. Miért maradnak ki mégis a nők a magyar történelmi felsorolásokból? Kik azok, akikre női példaképként tekinthetünk? Mi az oka a nők kimaradásának? Mit tehetünk azért, hogy több nőt lássunk, amikor történelmünkre tekintünk? Ezekről tudhatunk meg többet a Gólyában Bartha Eszter és Borgos Anna előadásában. Az esemény a Szabad Október Fesztivál része, amelynek programjairól itt lehet többet megtudni.

szöveg: Dömötör Nikolett