hírek kurzusok

Az influencer büntetlenül bármit megcsinálhat? André Fanny riportja

Az influencerek és a youtuberek világa jóval összetettebb, mint ahogy azt mi felhasználók vagy fogyasztók gondolnánk, ennek a karriernek is megvan a maga sötét oldala. Vajon büntetlenül és felelőtlenül csinálhatnak azt a videóikban, amit szeretnének? Vajon az ismertséggel nagyobb felelősség is jár? Megbocsátható-e a botlás az – olykor elképesztően nagy – nyilvánosság előtt vagy elítélendő? Egyáltalán, létezik-e az online világban megbocsátás? A YouTube aranybányájának tartott, nézettséget halmozó és megosztó tartalmakat gyártó (sátrazzunk az öngyilkos erdőben, elektrosokkoljunk halott patkányokat) Logan Paul youtuber botrányán keresztül próbáltam megtalálni a fenti kérdésekre a választ.

A 23 éves amerikai Logan Paulnak jelenleg 17 millió feliratkozója van YouTube csatornáján. Karrierje 2013-ban indult, amikor testvérével megosztották rövid szkeccseiket a Vine nevezetű videómegosztón. Logan az oldal leállítása után, 2016-tól a YouTube-on áttörő népszerűséggel vlogolt tovább, de azt ő sem látta előre, hogy 2018 legelső napja és hónapja mit tartogat neki.

Január 1-jén az új év mámorából kijózanodva arra lettem figyelmes, hogy a Facebook és a Twitter üzenőfalai szinte felrobbantak a sok megosztástól és hozzászólástól egy Logan Paul videó miatt. A később letörölt, majd teljes egészében újra feltöltött videón az látható, ahogy Logan és csapata a Japánban található – öngyilkos erdőnek is nevezett –  Aokigahara erdőben terveznek kempingezni, mert mekkora jó kontent lenne belőle, hogy milyen ijesztő ez a hely, pláne akkor, ha sátrat ver itt az ember egy egész éjszakára. Az erdőt azért nevezik öngyilkos erdőnek, mert 2002-ben több mint 70 holttestet találtak itt.

Itt forgatott tehát Logan, és a tőle megszokott nagyképű és erőltetett humorral kommentált videóban egyszer csak megtorpan a csapat, mert megtalálták egy férfi holttestét, aki öngyilkos lett. (A videó cenzúrázva és a megfelelő figyelmeztetéssel került fel eredetileg is Logan csatornájára.) Ez volt az a pont, ahol az egész vlog iszonyatos tempóban zuhanórepülésbe kezdett. Tekintve, hogy a napi kontentekre „kiéhezett” nézőknek tartalmat kell gyártani – és ahogy Logan is hangsúlyozza, ő vágatlanul és őszintén mutatja be a mindennapjait -, arra jutottak a helyszínen, hogy megvizsgálják és dokumentálják az egész helyzetet, amibe belekeveredtek. Ezt szorgalmazta Logan egyik jelenlévő társa is, aki alig hallhatóan mondta ki azt a mondatot, hogy:

„Hozd a kamerát.”

Egy hatósági tiszt kíséretével odamentek a holttesthez és levideózták, majd nevetésben törtek ki. Hogy ez egy direkt vagy indirekt reakció volt, azt nehéz megmondani, de a visszájára sült el az egész, rengetegen támadták Logant mondván: tiszteletlen, kegyeletsértő, nincs tekintettel semmire/senkire, gyerekes és felelőtlen.

[vimeo 250103114 w=640 h=360]

Logan Paul Suicide Forest {RAW FOOTAGE} from dev exploit on Vimeo.

De valahogy mégis megbocsátottak neki a követői, Logan azóta is ismert és népszerű youtuber. A látottak feldolgozása után kezdtem el gondolkozni azon, hogy meddig mehet el valaki úgy, hogy hírnevét kihasználva bármit megtehet, mert azt úgyis elfelejtik vagy megbocsátják neki?

 Megbocsátani, elítélni, felmenteni vagy elfelejteni?

De mit is jelent az, hogyha valakinek megbocsátunk? A megbocsátásnak több kategóriája is lehet, ráadásul különbség van aközött, ha szemtől szembe vagy online kérünk elnézést valaki(k)től.

Logan Paul

„[…] Nincs egyetlen definíciója a megbocsátásnak, mint ahogy oly sok mindennek a pszichológiában egyébként. A meghatározások azonban annyiban megegyeznek, hogy a megbocsátás egy olyan változási folyamat a sértett félben, amelyen keresztül az legyőzi jogos negatív érzelmeit és pozitív irányba fordítja azt” – mondja Ledneczky Anikó pszichológus, amikor a megbocsátás pszichológiai definíciójáról kérdezem. A szakember különbséget lát a személyes és online megbocsátás között.

„Az egyik eltérés, hogy a kapcsolat kevésbé személyes vagy intim, bár kivétel lehet a tinédzser rajongás, aki ugye személyesebbnek érzi és éli meg a kapcsolatot. Emiatt más lesz a megbocsátás folyamata és a befolyásolás mértéke is. Ugyanakkor az online világban is fontos az elkövető őszintesége és emberi oldala, mert azzal a közönség tud azonosulni és ilyenkor könnyebb elnézni neki a dolgokat. Fontos még a személy társadalmi megítélése, hogy negatív vagy pozitív hős. […] Akárcsak a hétköznapi életben, online is fontos, hogy konkrétan mi az, amit meg „kell” bocsátanunk, hogy az elkövető mennyire mély, személyes sebet piszkált meg, a kapcsolat helyreállítása ugyanúgy időbe fog telni, ám online szereplőként jóval nehezebb elnyerni a végső megbocsátást, hiszen egy többmilliós lélekszámú csoport kis valószínűséggel ad egyemberként teljes feloldozást. Ez csatol vissza és veti fel azt a kérdést, hogy most akkor az online világban megbocsátásról, elnézésről, felmentésről vagy elfelejtésről beszélünk, ugyanis ezek a kötődés mértékétől függenek” – magyarázza a pszichológus.

Ugyanakkor az online megbocsátási folyamat még abban is különbözik, hogy a vlogger egy kamerával ül szemben és úgy beszél egy több milliós, számára arctalan tömeghez, akikről semmit nem tud. Itt vetődik fel ugyanis a hitelesség kérdése, mert nem egy/több élő személynek a szemébe nézve kér bocsánatot, hanem egy eszköz, a telefonja vagy kamerája által kommunikálja azt.

Logan bocsánatot kért

Az elhangzottakat figyelembe véve nézzük meg figyelmesen Logan bocsánatkérő videóját, amit az eset másnapján töltött fel a csatornájára. A videó jelenleg majdnem 52 milliós megtekintésnél és 2,1 milliós dislike-nál tart.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QwZT7T-TXT0]

Az 1:44 másodperc hosszú videó egy hotelszobában lett rögzítve, amelyben Logan elmondja, hogy mennyire sajnálja az egész dolgot, hogy hülye volt, hogy nem állította és tette le a kamerákat. Vlogjait mindig a nézők szórakoztatására készíti, semmilyen rossz vagy hátsószándék nem vezérli őt. Ám a videó nemhogy csillapította volna a kedélyeket, sőt inkább olaj volt a tűzre. A kommentszekcióban megoszlottak erről a témáról, magáról Loganről a vélemények és arról is, hogy mennyire őszinte ez a bocsánatkérés, ami egy bűnbánó kisfiút idéz meg:

  • „Logan Paul inkább a véleményektől érzi rosszul magát és nem az egész esettől.”
  • „Logan: Igyekezni fogok, hogy jobbá váljak!…szintén Logan pár nappal később: elektrosokkol egy patkányt. Szép munka…”
  • „Úristen, mi az a színészkedés!? Még azt is direkt megmutatta, hogy saját maga kapcsolja ki és be a kamerát.”
  • „Emberek, miért véditek őt? Először megmutatott egy holttestet, majd elektrosokkolt egy patkányt…Komolyan mondom, az emberek egyre érdekesebbé válnak… De figyeljetek már, ha egy patkányt sokkolni nem rossz dolog, akkor ennek ellenére miért demonetizálta a YouTube a videóját?”

Következmények és a YouTube jövője

Logan-nel végül a YouTube felfüggesztette a szerződést és megvonta tőle a prémium hirdetési tartalmakat is, ám mindezt csak az eset után 8 nappal tették meg és ez sok negatív véleményt generált. Pláne, hogy a legnépszerűbb videómegosztó mindig előszeretettel hangsúlyozza, hogy mint közösség, fontos számukra az emberi jogok melletti kiállás. A YouTube 2018. január 9-én ezt írta a Twitterre:

„Nyílt levél a közösségünknek: Sokan felháborodtatok azon, hogy nem kommentáltuk az esetet. Ehhez minden jogotok megvan és ahhoz is, hogy tudjátok az igazat. Sokakhoz hasonlóan, minket is felzaklatott a múlthéten megosztott videó. […] Többet várunk a közösségüket itt építő alkotóinktól, pont ahogy ti is. A csatorna megsértette a szabályzatot, mi pedig az esetnek megfelelően jártunk el. Sokáig tartott, hogy válaszoljunk, de minden véleményt meghallgattunk. […] További lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy még egy ugyanilyen eset ne forduljon elő.”

Azonban az eltiltás egy hónapig sem tartott, mert január 24-én Logan ismét posztolt és azóta aktív újra a csatornája is, bár április 29-én bejelentette, hogy felhagy a napi szintű vlogolással. Ugyan a YouTube az esetből tanulva változtatásokat ígért a felhasználási feltételeikkel és a szűrőprogramjaikkal kapcsolatban, valamint a youtuberek csatornáit is felülvizsgálják, megvonják a támogatást, szabályszegés esetében pedig letörlik azokat. A Polygon áprilisban megjelent cikke szerint, az MCN-nél (Multi-Channel Network – több szolgáltatóval és videómegosztóval dolgoznak együtt, köztük a YouTube-bal is) megkezdődött a csatornák törlése, valamint a támogatások megvonása a YouTube szigorításai miatt.

Talán ez az eset megfelelő figyelmeztetésként és elrettentő példaként szolgált mind a nézők, mind a YouTube, mind a vloggerek számára, hogy a jövőben megfelelő körültekintéssel posztolják tartalmaikat.

 A riportot írta: André Fanny

Fotók: unsplash.com és Luigi Novi / Wikimedia Commons.