Kizárólag tudományos bizonyítékokkal alátámasztott tanácsaink következnek a hatékony vizsgázáshoz! Hajrá mindenkinek!

1.Jegyzetelj kézzel!

Egyre több diák jegyzetel laptopon vagy telefonon. A The New York Times nemrég felkérte Susan Dynarski-t, a Michigan Egyetem professzorát, hogy támassza alá tudományos kutatásokkal, melyik a hatásosabb: ha kézzel írunk vagy ha telefonon/tableten jegyzetelünk. A cikkből (amit itt olvashattok) kiderül, hogy minden ilyen irányú kutatás egyértelműen a kézi jegyzetelést találta hatásosabbnak. A kézzel jegyzetelők nem csupán óra után tudták jobban visszamondani az anyagot, de a vizsgákon is jobban teljesítettek.

2. Aludj!

Sokak fejében él a tévhit, amely szerint segít a memorizálásban, ha alvás közben hallgatjuk a tananyagot. Ez tényleg nagyon szép lenne, viszont eddig sajnos minden, a témában végzett kutatás cáfolja ezt. Azonban ez nem azt jelenti, hogy az alvás nem segít a tanulásban!

Azt már régóta tudjuk, hogy alvás közben az agyunk rendszerezi és elmélyíti a frissen megszerzett tudást, viszont ennek a miértjére sokáig nem volt válasz. 2014-ben a New York University of Medicine és a Pekingi Egyetem sencseni részlegének közös kutatása mutatott rá arra, hogy az alvásnak, méghozzá a mély-, vagyis „lassú hullámú alvásnak” a neuronok közötti kapcsolatok kiépítésében van elengedhetetlen szerepe. Emellett azt is bizonyították, hogy a hiányzó alvást nem képes pótolni az intenzív gyakorlás, azaz mindenki jobban teszi, ha a vizsga előtti éjjel alszik egy kiadósat ahelyett, hogy a könyvei felett virrasztana.

3. Kapcsold ki a zenét!

Sokan beleesnek abba a hibába is, hogy zene mellett tanulnak, holott a tanulás megköveteli az analitikus gondolkodást az agyunktól. Ha közben zenét hallgatunk, az agyunknak fel kell dolgoznia az akusztikus ingereket is a tanulásra koncentrálás mellett. Mivel egyszerre több feladatot kell ellátnia, az agy a tényeknek nem megfelelően interpretálja az olvasottakat melynek következtében hibásan tárolja az adatokat.

Az egyetlen helyzet, amikor a zenehallgatás segíthet a tanulásban az, amikor zajos környezetben vagyunk kénytelenek tanulni. Ilyen esetben a háttérzajoknál még a zene is jobb, azonban ajánlott klasszikus zenét hallgatni ilyenkor, vagy legalábbis valami olyat, aminek nincsen szövege. További infókért a zenehallgatásról kattintsatok!

4. Tarts szüneteket!

Daniel Levitin neurológus kutatásai során arra az eredményre jutott, hogy a tanulás akkor lehet igazán hatékony, ha rendszeresen szüneteket iktatunk közbe. Az eredmények alapján az ideális pihenő 25 percenként 5, vagy 2 óránként 15 perc. Levitin megállapította azt is, hogy a leghatékonyabb, ha a pihenőket alvással töltjük, ilyen esetekben ugyanis más fontos anyagok mellett újratermelődik az a glükózmennyiség, amely az adott időegységen belül az új információ megjegyzéséhez szükséges.

5. Étcsoki és zöldtea!

Egy amerikai kutatás során EEG-eljárással vizsgálták az étcsoki hatását az agyi működésre és megállapították, hogy az étcsokoládé révén sokkal intenzívebbek az agyi folyamatok, valamint nő a koncentráció. Sajnos azonban nem csak a koncentráció nő a hatására, hanem a vérnyomás is. Ezért van tehát szükség a zöld teára, ami a L-theanine vegyület miatt nyugtató hatású. A kísérlet során, amikor az alanyok zöld teát ittak az étcsoki mellé, nem csak csökkent a vérnyomásuk, de a koncentrációképességük is tovább nőtt.

+1 Tanárok jegyzetei a diákoknak!

Az utolsó tipp inkább a tanárokat célozza. Vannak oktatók (szerencsére a mi tanszékünkön is), akik a jegyzeteiket odaadják vagy elküldik a diákoknak annak érdekében, hogy előadás közben jegyzetelés helyett inkább rájuk figyeljenek. A Washington University kutatói pedig bebizonyították, hogy ez igazán eredményes módszer. Kísérletet végeztek, mely során a hallgatóknak egy előadáson kellett részt venniük, majd vizsgázniuk az elhangzottakból. Amikor általános kérdéseket tettek fel, vagy grafikonokra, ábrákra kérdeztek rá, egyértelműen azok a diákok teljesítettek jobban, akik előre megírt jegyzeteket kaptak, valamint szép eredményeket produkáltak akkor is, amikor konkrétumokra kérdeztek rá. Éljenek tehát a tanári jegyzetek és BOLDOG VIZSGAIDŐSZAKOT  MINDENKINEK!

Szerző: Forgács Laura
Kiemelt kép: innen