kurzusok

Gerilla prezi avagy a folyosón lévő cetlik története

Biztosan sokan észrevettétek az elmúlt hetekben, hogy a médiás-esztétikás folyosót apró, színes post it-ek díszítik, amiken egyre több gondolat szerepel. Van olyan, ami a szakdolgozat befejezett állapotáról szól:

„Leadtam bazdmeg!”,

de szinte bármilyen témával találkozhatunk, a szerelemtől és a gyűlölettől kezdve egészen addig, hogy mitől lenne szexi a folyosó. A kezdeményezésről már egy korábbi Eperbombázós cikkben olvashattatok, most pedig a kurzus végén tartott eseményről olvashatjátok beszámolónkat.

Május 3-án, csütörtökön este hat órakor zajlott Gerilla prezi címmel a záróesemény, ahová mindenkit meghívtak, akit egy kicsit is érdekel a folyosó, a környezetünk, és lennének gondolatai, amiket megosztana másokkal. A helyszínt a Műhely Café biztosította, ami ebben a késői időpontban szokatlanul kihalt volt, csupán az eseményen résztvevők miatt tartott még egyáltalán nyitva. A meghívás nyitottsága és a Facebook eseménynél érdeklődők száma ellenére alig vettek részt az eseményen, három vendég volt csupán. Így a kurzus ismertetése hamar átment a diákok passzivitásának elemzésébe, amiben főként Hammer Ferenc és Vörös T. Károly oktatóink vettek részt.

A kurzuson résztvevő diákok januárban kezdtek el dolgozni az oktatókkal, Dorsánszki Adrienn-nel és Hermann Júliával, Hammer tanár úr külsősként vett részt a munkafolyamatban. A cél az volt, hogy megtervezzennek a médiás-esztétikás folyosóra egy olyan galériakoncepciót, ami nem statikus, hanem élő és interaktív. Koncepció volt az is, hogy az egyetem folyosója csak a projekt bázisa legyen, és ez akár a falakon kívül is folytatódjon. A projektbe minden hallgatót szerettek volna bekapcsolni, akár más, külföldi egyetemek diákjait is.

Tarjányi Csongor harmadéves médiaszakos diák órai keretek között ismerkedett meg a csapattal, sok múzeumba ellátogattak, például a Ludwigba, ahol Csongor szerint sokat inspirálódtak. A közvéleménykutatás is fontos célja az interaktivitásnak, a folyosón lévő cetlik által akarják megismerni a hallgatókat. Csongor szerint ha ez alapján megismerik az embereket, jobban össze tudják állítani azt, hogy mit kínáljanak, ugyanis a jövő félévtől lesznek programok és workshopok a kurzus szervezésében.

A következő félévben jó lenne, ha a hallgatók már előkészített keretek közé tudnának becsatlakozni, mondja Csongor. Szerinte az a legfontosabb, hogy az első időszakban visszajelzést kaphassanak a hallgatóktól, és ez alapján tervezzenek tovább.

A kezdeményezés központi kérdése, hogy vajon mit szeretnének a hallgatók. Mint Hammer tanár úr említette, két-három éve volt egy projekt Szemerey Samuval és Barts Líviával, akik csináltak egyfajta közösségszervezést, belső pr-t a szaknak. A cél az volt, hogy az ide járó diákok jobban az otthonuknak érezzék az egyetemet. „Arra jöttünk rá, hogy a valahova tartozás nemcsak fejben, érzelmekkel dől el, hanem térben is” – mondta el Hammer tanár úr. A két szemeszter alatt diákok csináltak interjúkat diákokkal, akik például babzsákokat, több ülőhelyet szerettek volna. Viszont tűzvédelmi okokból semmilyen bútor nem lehet a folyosón, egy-két tárolót leszámítva, így a kintlévő kanapék tulajdonképpen illegálisak. A fenntartóval történt egyeztetések után szerencsére kiderült, hogy ezeket a folyosón lévő többi felületet bármire lehet használni. Mint Hammer tanár úr elmondta, minden nap bejön ide többszáz diák, akár akar, akár nem, mert a felsőoktatási rendszer rákényszeríti őket, ráadásul az épület az Astoria mellett található, ami elég forgalmas csomópont, ezekre építkezik a kezdeményezés.

Hammer tanár úrtól megtudhattuk, a diákok bevonását hatalmas frusztrációk, kudarcok és bukások jellemzik. Nagyon nehéz megszólítani a diákságot, az egyetlenegy szabály pedig az, hogy „minden csatornán folyamatosan és ami a csövön kifér”, ez az egy stratégia van arra, hogy legalább a szemhatárba kerüljön az adott esemény. Mindig kell Facebook event, mindig meg kell hívni személyesen diákokat és tanárokat, hirdetni a dolgot, ahol lehet. A folyosó sok szempontból egy kurátori helyzet, ahol lehet kísérletezni, így az esztétika szakosok számára is kiváló. Meg lehet hívni művészeket is, ki lehet állítani fotókat, képeket, amik sokszorosítva vannak, elektronikus felületeket is ki lehet tenni, sorolja Hammer. Összegezve szerinte sok pofonba ütköznek ezek a projektek az utóbbi időben a diákok passzivitása miatt, de nincs más megoldás, mint menni előre.

A kurzus az őszi szemeszterben fog folytatódni, addig pedig folynak az előkészületek. Egy nagy eseménnyel kezdődik majd a félév, egy welcome partyval, majd a személyiségjegy témaköre fog futni szeptembertől, ami tulajdonképpen egy felmérés lesz. Ebbe csatlakozhatnak majd be a hallgatók, akiket szeretettel várnak ősztől – már ha Neptun istenség is úgy gondolja.

A kurzus Facebook oldala: Gerilla Galeri

Szerző: Lesták Zsófia

Képek: Gerilla Galeri