hírek

Nincs még szakmai gyakorlatod? Hozzájuk most jelentkezhetsz!

2018. május 2-án szakmai gyakorlatos tájékoztató zajlott le az ELTE Médián. Hammer Ferenc tanszékvezető technikai információkkal kapcsolatos bevezetője után hét különböző cég mutatta be munkásságát és nyitott gyakornoki pozíciójukat.

Fontos tudnivalók:

  • Itt megtaláltok minden szakmai gyakorlattal kapcsolatos fontos követelményt
  • Csatlakozzatok az ELTE Média gyakornok, pályázat és állás nevű zárt Facebook-csoporthoz, amely kifejezetten az tanszékünk diákjai számára lett létrehozva segítségként, és amikor a Facebook kérdezi, miért akartok csatlakozni, mondjátok meg, hogy ELTE Médiás hallgatók vagytok! 

WS Hungary

Kik ők?

Egy PR ügynökség, amely világ vezető marketingkommunikációs ügynökségeit magába foglaló Interpublic Group of Companies (NYSE: IPG) vállalatcsoport hazai képviselőjeként 1991 van jelen a magyar piacon. Mint PR ügynökség a feladatuk, hogy segítenek az ügyfeleiknek eljuttatni a számukra releváns csoportokhoz, érintettekhez az üzenetüket.

Mi a gyakornok feladata?

A feladatok közül az egyik legfontosabb a sajtófigyelés. Az ügyfél kérésére megnézni majd röviden összefoglalni, hogy milyen a reputációja a médiában, mi a fontos hír számára és így tovább.

Emellett megtanulhatja a gyakornok, hogy hogyan kell jó közleményt írni és azt is, hogyan kell háttéranyagokat készíteni.

Milyen az ideális gyakornok?

Az üzenetek megfogalmazásához fontos a jó íráskészség illetve az, hogy szeressen kapcsolatokat építeni és meg is tartani. A rugalmasság kedvelése szintén előny, mert ugyan nem kell mindig bejárni a céghez, de mindig számítanak a gyakornokra.

UNICEF

Kik ők?

Az UNICEF az ENSZ gyermekjóléti alapja, melynek célja, hogy hogy minden gyerek egészségesen fejlődjön, védelmet kapjon a kizsákmányolás ellen és a háborús helyzetekben, valamint egyenlő esélyekkel vegyen részt az oktatásban. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány a szervezet hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért.

Mi a gyakornok feladata?

„A szervezet kommunikációs osztályának tevékenysége mondhatni egy humanitárius hírügynökség” – mondta el Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezető igazhatója.  Jelenleg fejlesztések zajlanak ezen a területen, így a gyakornok egy frissen megalakuló csapat részese lehet. A gyerekek iránti elköteleződés kevésbé kézzelfogható a magyar bizottság munkája során, de együttműködik a közvetlen segítséget nyújtó civil szervezetekkel. Elsősorban adománygyűjtésre fókuszálnak, így a gyakornok kapcsolatot alakít ki és tart fent vállalatokkal és magánszemélyekkel egyaránt. Segít az olyan globális kampányok hazai vonatkozásának megszervezésében mint az Apák napja vagy Gyermekek világnapja. Sajtóközleményeket ír a magyar programokról, illetve a nemzetközi eseményekről, beszámol a gyermekek helyzetéről szóló globális jelentésekről és felmérésekről, valamint olyan konkrét ügyekről is, mint a népirtás vagy az internetes zaklatás.

Milyen az ideális gyakornok?

Képes ellátni ezt a sokrétű munkát, ami nem csak arról szól, hogy egész nap egy asztalnál kell ülni és közleményeket szövegezni, de ez is része a feladatnak. Jó íráskészséggel rendelkezik, az elkészült munkáját már minimális ellenőrzéssel közzé lehet tenni. Elkötelezett a gyermekek helyzetének javítása iránt.

Budapesti Sportszövetségek Uniója

Kik ők?

A Budapesti Sportszövetségek Uniója 2011. május óta működik és alapvető célja a fővárosi sport népszerűsítése, fejlesztése, fejlődésének elősegítése. A 42 budapesti sportszövetséget összefogó BSU feladatai közé tartozik a főváros sportéletében meghatározó szerepet betöltő budapesti utánpótlás- diák-szabadidősport és a fogyatékkal élők sportja versenyrendszerének működtetése és fenntartása, a Fővárosi Önkormányzat kiemelt sportrendezvényeinek szervezése, valamint a fővárosi sportszakemberek képzése és továbbképzése.

Mi a gyakornok feladata?

Elsősorban a sporteseményekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátása. Rengeteg rendezvény van, köztük a Sport és Innováció Konferencia, a Fővárosi Sportnap, a Mozgás Éjszakája, az Európa Sporthét, valamint 2019-ben Budapest lesz Európa Sportfővárosa, ami további számos esemény megrendezését jelenti, ezekben kell segítséget nyújtani. Vannak aktív és kevésbé aktív időszakok, az időbeosztás így rendkívül rugalmas. Feladat még a szervezet egységes kommunikációjának megteremtése, szponzorációs- és partnerkapcsolatok kialakítása. Adminisztrációs feladat nincs. A BSU egy-két fő jelentkezését várja alapvetően nem fizetett gyakornoki pozíció betöltésére, illetve ha valaki kifejezetten egy sportág iránt érdeklődik, segítenek felvenni a kapcsolatot adott sportszövetséggel, akik munkájához szintén lehet csatlakozni.

Milyen az ideális gyakornok?

Sportol és/vagy érdeklődik a sport iránt. Van kapcsolati tőkéje vagy szeretne megismerkedni a magyar sportélet szereplőivel. Előnyben részesíti a rugalmas időbeosztást. Szeretne egy kis csapat részese lenni, ahol már hét sport- és rekreációszervezés szakos hallgató dolgozik gyakornokként.

Person Group

Kik ők?

Fiatalos és kreatív kommunikációs ügynökség, akiknek ügyfélkörébe többek között beletartozik a Generali, a Coca-Cola és a Tchibo is.

Milyen az ideális gyakornok?
Szereti a pörgést, de a monotonabb feladatokat is képes elvégezni. Elkötelezett a szakma iránt és kész minden területét megismerni. A fizetett gyakornoki program során 3 senior kolléga mellé keresnek jelentkezőket, akik legalább 3 napot tudnának dolgozni. Emellett május 17-én tartanak egy Open Night esemény, ahol exkluzív betekintést lehet tenni az iroda életébe. Az eseményről bővebb információkat az esemény oldalán tudhatsz meg.

Libri

Kik ők?

A Libri egy magyar könyvkiadó, a cégcsoportnak számos kiadója van, a Helikon, Park, Jelenkor, Kolibri, Kalligram és a Libri.

Milyen az ideális gyakornok?

A Libri olyan PR gyakornokot keres, aki elsősorban nagyon szeret olvasni, mivel nem ritka, hogy munkaidőben kell bújni a könyveket. A gyakornoknak legalább 20-25 órát kell vállalnia hetente, a munka során adminisztrációs feladatok mellett a sajtómunkában is segédkezik.

Index.hu

Kik ők?

Magyarország egyik leglátogatottabb internetes hírportálja. A napi politikai, tudományos sport és egyéb hírek mellett a szórakoztatás is a profiljába tartozik, így több blog is készül az oldalon.

Milyen az ideális gyakornok?

A jó helyesírás mellett nagyon fontos a rugalmasság, ugyanis egy olyan online médium esetében, mint az Index.hu, nincs lapzárta. Így pedig előfordul, az átlagos napirendtől eltérően, bármelyik napszakaszban szükség lehet a gyakornokra. Érdemes jól kiforrott ötlettel érkezni az adott rovat vezetőjéhez. Emellett csatolni kell egy önéletrajzot és bármilyen korábbi, akár egyetemi írást.

Buzzword Strategies

Kik ők?

Kommunikációs ügynökség, ügyfeleik között többet között a Nestlé, Szamos és a Codecool található meg.

Milyen az ideális gyakornok?

A gyakornok feladata nagyrészt sajtóközlemények írása, cégek hívása és különböző kreatív feladatok. Az ügynökségnek jelenleg nincsen irodája, szóval a munkavégzés főleg home office formában zajlik. A Buzzword Strategies fizetett gyakornoki állást kínál rugalmas munkavégzéssel és olyan ügyfelekkel, akikkel öröm együtt dolgozni.

Az elérhetőségekért keressétek Antal Lillát az antallilla6@gmail.com e-mail címen vagy tájékozódjatok a cégek honlapján. Sok sikert kívánunk!

Szerzők: Antal Lilla, Pintér Boróka, Várhegyi Dóra Zsófia

Fotók: Meczó Barbara, Zörényi Laura