hírek

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés – Írd alá te is!

Az Európai Unióban élő, valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó polgárok száma meghaladja az 50 millió főt. Egyes tagállamok ezen kisebbségek nyelvét és kultúráját támogatják, míg mások, ha kimondatlanul is, de jogaik csorbításával mielőbbi beolvasztásukra törekednek.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kisebbségek jogainak és védelmének kérdését, 1 millió uniós polgár összefogására van szükség. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnevezésű kisebbségvédelmi szervezet által indított Minority SafePack európai polgári kezdeményezés céljául tűzte ki, az 1 millió aláírás összegyűjtését, hogy a nemzetiségi kisebbségek védelme napirendre kerüljön.

Eddig több mint 950ezer aláírást sikerült gyűjteniük. Az alábbi linkre kattintva folyamatosan figyelemmel kísérhetitek az aláírók számának növekedését, valamint ugyanezen az oldalon a „sign here” gombra kattintva írhatjátok alá online a kezdeményezést. Mindössze a neveteket, az országotok nevét, az állampolgárságotokat és a személyi igazolvány vagy útlevél számotokat kell megadnotok.

Amihez aláírásoddal hozzájárulsz:

  • Kultúránk, oktatásügyünk és hagyományaink támogatása.
  • A kisebbségi nyelvek megőrzése és aktív védelme.
  • Szabad anyanyelvhasználat a médiában is.
  • Egyenlő bánásmód kisebbség és többség között.

Amennyiben neked is szívügyed az őshonos nemzeti kisebbségek (köztük a határon túli magyarok) védelme, írd alá Te is a kezdeményezést!

Bővebb, magyar nyelvű információkért látogassatok el a www.jogaink.hu weboldalra!

Szerző: Forgács Laura
Forrás: www.jogaink.hu
Kép: Innen