hírek kurzusok programajánló

Programajánló: előadás a kamaszokról, a magyarokról és beszélgetés roma filmekről

Három eseményt szeretnénk nektek ajánlani a március 5-12-ig tartó hétre: egy tanszéki eseménysorozat előadását, a RomaKép műhely programját, valamint egy külsős rendezvényt, ahol két oktatónk egyszerre fog szerepelni.

Március 5.: „Maimagyar miamagyar”

Szerbhorváth György és Hammer Ferenc kurzusán az ELTE Média Tanszékére hétfőről-hétfőre izgalmas vendégek látogatnak el, a téma pedig az, hogy mit tesz magyarnak lenni a Kárpát-medencében. A hétfőnként 17:45-19:15 között, a 39-es teremben zajló kurzus nyitott, a hallgatók mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak. Ezúttal, március 5-én este Vágvölgyi B. András újságíró, szerkesztő, rendező lesz a vendég. A beszélgetés témája: „Maimagyar miamagyar”, a facebookos esemény ezen a linken érhető el.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Yzz-u6ZGHCQ]

Március 7.: Golden Boundaries

Március 7-én, szerdán 17 órától oktatóink, Hammer Ferenc és K. Horváth Zsolt tartanak előadást a Capa Központban, a Golden Boundaries kiállításhoz kapcsolódva. Hammer tanár úr az ’50-es évekbeli kamaszokról fog beszélni, Borzasztó bakfisok és tomboló tinédzserek – hogy válik az életkorból társadalmi státus az 1950-es évektől? címmel, K. Horváth Zsolt pedig A „kamaszkor” és az „ifjúsági kultúra” feltalálása: pszichológia- és társadalomtörténeti perspektívák címmel tart előadást. Az eseményen a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni, ami diákoknak – igazolvány ellenében –  800 Ft. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a Capa Központ 19 órakor zár, így még az előadások előtt érdemes megtekinteni a kiállítást. További információ az esemény Facebook-oldalán és a Capa Központ honlapján.

Március 7.: Roma filmek

Kurzusunk, a RomaKép Műhely szervezésében március 7-én a DocuArt moziban a RomArchive filmes szekciója mutatkozik be. Négy filmet vetítenek, amit beszélgetés követ.

A filmek:

  • Könyvem lapjai – Pages of My Book (r. Galya Stoyanova, 5’14”, Mundi Romani)
  • A béka meséje – Balada de um Batráquio – Batrachian’s Ballad (r. Leonor Teles, 11’23’’, Uma Pedra no Sapato)
  • Angela (r. Püsök Botond Csaba, 33′, Spotfilm Studio)
  • Cigánymesék: Doja, a cigánytündér (r. Horváth Mária, 7’44”, Kecskemétfilm).

A beszélgetés vendégei: Bársony Katalin filmkészítő, kutató, Lázár Eszter kurátor, kutató, Püsök Botond filmrendező.
A beszélgetést vezeti hallgatónk, Bakonyi Anna.

További infók az esemény Facebook-oldalán és a RomaKépMűhely weboldalán.

szerző: Lesták Zsófi

fotó: NPS Photo by Junelle Lawry