alumni interjú

Huszonévesen egy multinál – interjú Piskóti Dalmával és Balogh Eszterrel

Piskóti Dalma és Balogh Eszter is az ELTE BTK-n végezték alapszakos tanulmányaikat, nálunk szereztek diplomát kommunikáció- és médiatudomány szakon. Jelenleg is az ELTE Médián tanulnak, mesterszakos hallgatók, miközben egy nagy multinál, a T-Systems Magyaroszág Zrt.-nél dolgoznak. Velük beszélgettünk arról, hogy miként vezet a médiaszakról egy multicéghez az út.

 

Piskóti Dalma és Balogh Eszter

Mindketten teljes állásban dolgoztok a T-Systemsnél. Hogy kezdődött a munkátok ennél a multicégnél?

Piskóti Dalma:  Mikor 2013 szeptemberében felköltöztem Budapestre, albérletbe, szerettem volna minél előbb leválni a szüleimtől, függetlenedni és jelentkeztem a T-Systems Magyarországhoz gyakornoknak. Másfél év után felvettek teljes állásba. Ma már, ahogy tapasztaljuk, átalakult a cég mentalitása és igyekeznek a  gyakornokokat főállású munkatársként foglalkoztatni, amint erre van lehetőség. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert nagyon sok cég van, akiknél nem ezt a stratégia a jellemző. Általában költséghatékonyabbnak tartják megtartani az illetőt a legutolsó pillanatig gyakornoki pozícióban, hogy aztán jöhessen a következő. Nálunk utánpótlást nevelnek a cégnél.

Balogh Eszter: Én is 2013-ban költöztem fel Pestre, az első évben még nagyon az egyetemre koncentráltam, akkor még nem dolgoztam. Utána több cégnél is végeztem adminisztratív munkát, majd megláttam Dalma posztját a Facebookon, melyben gyakornokot keresnek. Nem is volt Dalmával előtte szinte semmilyen kapcsolatunk,de mégis nagyon lelkes volt, hogy innen az ELTE-ről bekerülhet valaki hozzájuk a csapatba. Többen voltunk az interjún és végül kettőnket fel is vettek a Kommunikáció szakról.

Akkor viszonylag hosszú volt a gyakornoki időszakotok a cégnél.

Balogh Eszter: Nekem nagyon gyorsnak tűnt az a 8 hónap és idén januárban – mikor felvettek főállásba -, nagyon büszke voltam. Abban a hitben voltam, hogy nekem is egy vagy másfél év lesz a gyakornoki időm, de ez sem szegte kedvemet. Egyébként az ismertségi körökben sem hallok rövidebb idejű gyakornoki munkát ebben a szegmensben.

Mi a pontos feladatotok a cégnél?

Piskóti Dalma: Az infokommunikációs megoldások ágazaton belül Pre-sales kompetencia központban vagyunk. A T-Systems Magyarország szolgálja ki hazánk közép- és nagyvállalatait tele- és infókommunikációs megoldásokkal, legyen az vezetékes vagy mobil technológia. A mi feladatokkörünkbe tartozik a szerződéskészítés, árazás, stratégia kialakítása az értékesítési menedzserekkel, ügyféllátogatások.

Mindketten média szakot végeztetek alapszakon itt az ELTE-n, miben segített ez nektek a munkátok során?

Balogh Eszter: Jelentkeznek más egyetemekről is, de nem tudnak érvényesülni az  állásinterjúnkon. Megtanultuk a média szakon hogyan kell normálisan nyilatkozni, helyesen szavakba önteni a gondolatainkat, magabiztosan fellépni. A kurzusok kapcsán pedig nagyon sok olyan emberrel találkoztunk: kommunikációs igazgatókkal, PR vezetőkkel, akik inspiratívan hatottak ránk, sőt az ő tapasztalataikat is láthattuk magunk előtt. Így el tudtuk képzelni, hogy egy multihoz mi kell, milyen hozzáállás.

Piskóti Dalma: Meg tudjuk látni azokat a következtetéseket, akár emberi kapcsolatokban, akár egy üzleti stratégia logikus  átgondolását tekintve, amiket úgy gondolom, hogy más területeken nem tudnak ennyire megalapozni. Nagyon sokrétű tudást biztosított számunkra az egyetem.

Jelenlegi tanulmányaitokat, a mesterszakot hogyan tudjátok összehangolni a munkával?

Balogh Eszter: Nem tagadom, már nagyon várom a decembert, amikor az óráim többségét lezárom. Dalmának már nem is marad órája a következő félévre, nekem is csak kettő választható tárgyam lesz. Fárasztó nyolc órában dolgozni és mellette egyetemre járni, illetve arra készülni. Ami nagy szerencsénk, hogy a munkahelyünk nagyon rugalmasan kezeli. Távmunkázni is tudunk, ha szükség van rá órák között dolgozunk, nem kell visszamennünk a munkahelyre.

Piskóti Dalma: Én azért a mi tapasztalatainkon kívül még hozzátenném, hogy sokan vannak, akik egy alapdiplomával a kezükben még mindig diákmunkáznak és kevesebbet keresnek, mint a minimálbér. Úgy gondolom, hogy

a mi tapasztalatunk is rámutat arra, hogy nem lehet opció azzal számolni, hogy friss diplomásként tárt karokkal várnak bárhol. Ezt el kell felejteni. Minél előbb, még diákként ki kell építeni a kapcsolatainkat, mert ez később kifizetődik.

És egyébként érettségi után, miért pont ez a szak jött számításba nektek?

Balogh Eszter: Én utolsó pillanatban döntöttem az ELTE mellett, nem volt konkrét elképzelésem, hogy mivel akarok foglalkozni. A kommunikációt találtam olyan területnek, amit szerintem a legtöbb helyen lehet alkalmazni. Úgy gondolkoztam, hogy ha azt megtanulom, hogyan lehet az emberekkel kommunikálni az biztos, hogy jó pont lesz és ez be is bizonyosodott. Kis túlzással, de most is azzal keressük a kenyerünket, hogy kivel, hogyan kell beszélni.

Piskóti Dalma: Nekem elég naiv gondolkodásom volt. Azt hittem, hogy felköltözöm Budapestre, én leszek a Cosmopolitan főszerkesztője, és ha majd erre a szakra járok, akkor ezt a lehetőséget tálcán fogják kínálni nekem. Nem így lett, és ez viszonylag hamar kiderült.

Balogh Eszter: Ami nekem még tetszett, hogy meg lehetett nézni előre a kurzuslistát. Olyan széles spektruma volt az óráknak, hogy látni lehetett azt, hogy biztosan fogok találni olyan kurzust, amit szeretni fogok.  Akkor még a divatelmélet volt az, ami nagyon vonzott, és végül valóban beigazolódott, hogy olyan órákat tudtam a kötelezőek mellett felvenni, amik érdekeltek. Egy-egy elvégzett kurzus után mindig ki tudtam zárni, hogy melyik az a terület, amivel biztosan nem akarok foglalkozni.

Ha hosszú távon nézzük, akkor hol látjátok magatokat tíz év múlva? Ebben a munkakörben szeretnétek dolgozni továbbra is?

Piskóti Dalma: Amit egyelőre látunk, hogy olyan széles kapcsolatrendszert tudunk kialakítani cégen belül, amivel bármilyen perspektíva megnyílhat. Úgy gondolom, hogy egy piacvezető infokommunikációs vállalatnál szerzett tapasztalat referenciaként jól fog mutatni az önéletrajzban, úgyhogy akár a multi környezetben maradunk, akár kilépünk belőle, a legjobb területeken sikerül majd elhelyezkedni.

Balogh Eszter: Bennem él egy gondolat, amit egy karrier menedzsment kurzuson tanítottak itt az egyetemen, miszerint az ember általában hét év alatt ég ki egy multinál, egyszerűen nem tud már tovább fejlődni, nehéz már utána kreatívan gondolkodni. Viszont szerencsére a cégen belül is vannak más területek, mondjuk a marketing, amit perspektívaként tudok elképzelni.Mindenképpen a vállalati kommunikáció, vagy a PR az, amiben szeretném látni magam a jövőben.

Dalma Szikszóról származik, Eszter pedig békéscsabai. Mennyire volt nehéz megszokni a fővárosi életet és az itteni munkát?

Piskóti Dalma: Nekem nagyon nehéz volt az első pár hónapban, akkor még nem dolgoztam, sokszor otthon sírdogáltam, honvágyam volt, nem voltak barátaim. Engem egyébként a munka lendített ki ebből, nem éltem intenzív egyetemi életet.

Balogh Eszter: Én azért már egyetem előtt is sokszor voltam Budapesten, hiszen a nagyszüleim itt élnek, viszont ahogy Dalma, én is albérletben kezdtem. A szobámban nagyon jól elvoltam, én se jártam bulizni, ha esténként találkoztam is az egyetemről szaktársakkal, max. a KK-ig mentem és utána haza. Szerencsére a közlekedést nagyon hamar megtanultam, szinte napok alatt. Ma már minden egyetemista dolgozik, nincs ideje órák után a suliban kávézgatni, beszélgetni, éppen ezért nekem nem is alakultak ki olyan mély barátságok senkivel. Szoros baráti társaság akkor alakult ki, mikor bekerültem a T-Systems-hez. Mivel több BTK-s hallgató is bekerült a céghez, így velük egy nagyon erős mag alakult ki, akikkel szoros kapcsolatba kerültem.

Szerző: Siffer Klaudia