hírek

Betegség a képregényekben: nem mindennapi konferenciát tartottak Berlinben

A Freie Universität kutatócsoportja október 27-től 29-ig háromnapos konferenciát tartott Berlinben, aminek a témája a betegség- és a fogyatékosságról szóló elbeszélések voltak az irodalomban és a képregényekben. Az ELTE Média szakán tanító Orbán Katalin is egy volt az előadók között, aki az utazás témáját járta körbe két jelentős alkotáson keresztül.

A konferencia keretein belül olyan kérdésekre keresték a választ, mint például hogyan élik meg az emberek a saját vagy esetleg hozzájuk közel álló emberek betegségét? Hogyan tudunk tanulni belőlük és hogyan leszünk képesek továbblépni? Érdekes módon ezekre a kérdésekre a válaszokat regényekben és képregényekben keresték, hiszen az elmúlt években egyre gyakoribb esetté vált, hogy ilyen komoly témákat képeken keresztül jelenítettek meg. A tabudöntögető konferencián többek között olyan betegségek jelentek meg, mint az Alzheimer, depresszió, vagy a Crohn-betegség.

Az eseménynek igen különleges helyszínek adtak otthon, a Charité múzeuma és patológiai gyűjteménye, emellett a Hörsaalruine előadóterem, amit háborúban bombáztak le. Bár az NDK-ban meghagyták romos állapotában, a ’90-es években modern tetőkkel fedték le, így lett belőle ismét előadóterem a múzeum mellett.

Orbán Katalin előadásának témája az utazás volt Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című könyvében és David B. Ascension du haut mal című képregényében. Ezekben az alkotásokban egyikőjüknek agydaganattal, másikuk testvérének epilepsziával kellett megküzdenie. Előadásában összehasonlította a két művet, milyen utazások jelennek meg bennük, emellett gondosan elemezte, hogyan áll össze az utazás szerkezete a szavakon és képeken keresztül.

Ha felkeltette az érdeklődését a téma, látogasson el erre és erre az oldalra, ahol részletesebben is megismerkedhet a konferencia témáival.

szerző: Pintér Boróka