alumni interjú

Megmutatja, hogyan változik a magyar média tulajdonosi szerkezete – interjú Bátorfy Attilával

Bátorfy Attila az ELTE Média tanszék volt hallgatója, jelenlegi oktatója újra nyert a Google nívós médiapályázatán. Kommunikációt és művészettörténetet hallgatott az ELTE BTK-n, most az Átlátszó újságírója és a CEU ösztöndíjas kutatója. Korábban vele készített nagyinterjúnkat itt olvashatjátok, most pedig legújabb projektéről kérdeztük.

Mire nyertél pénzt, és mennyit az innovatív médiaprojekteket támogató Google DNI-től?

Bátorfy Attila: Egyszer nyertünk 50 ezer eurót a Független Médiaközponttal egy olyan alkalmazásra, amely segít kiszűrni a jelöletlen változtatásokat a cikkekben. A CEU Center for Media, Data and Societyvel pedig ugyanennyit egy olyan eszközre, amellyel reményeink szerint könnyen átláthatóvá válik majd a magyar média tulajdonosi szerkezete és annak változása 1989-től.

Tehát nem ez az első eset, hogy sikeres vagy a Google-pályázaton. Hogy lehet, hogy mindig te nyersz?

Bátorfy Attila: Szerencsére nemcsak az én ötleteim nyernek, hanem nyert már a 444, a Mérték, a K-Monitor és a Russmedia is, nagyon szuper ötletekkel. Az én ötleteim mindenhol létező problémákat próbálnak egyszerű és egyébként szintén létező technológiákkal megoldani. Talán azt díjazta eddig a Google, hogy ezek ismert problémák voltak eddig is, és a megoldásuk sem bonyolult. Más kérdés, hogy ezek a kihívások nem is léteznének, ha az állami szektor normálisan végezné a munkáját.

Kikkel dolgozol a projekteken?

Bátorfy Attila: Most nagyon sok embert kellene felsorolnom és senkit nem szeretnék kihagyni. Összességében az eddigi projektek olyan húsz embernek adtak valamilyen munkát. A jelenlegi munkák alvállalkozóinak kiválasztása még folyamatban van. A Független Médiaközpontnál Móricz Ilona a projektvezető, a CEU-nál pedig Marius Dragomor és Bognár Éva.

Mikorra várható, hogy a közönség elé tárjátok a Google támogatásával készített Üvegzsebfigyelőt, a forrásmegjelöléseket nélkülöző tartalmakat jelölő eszközt és a magyar média tulajdonosi szerkezetét ábrázoló felületet?

Bátorfy Attila: Az Átlátszó Üvegzsebfigyelője még ebben az évben kijöhet, a másik kettőre jövő nyár elejére szól a szerződéses vállalásunk.