hírek

„Folyamatosan reflektált emberség” – Orbán Ottó Színpompás ostromáról rendezett beszélgetést az ELTE Média Tanszéke

Az ELTE Média Tanszék a Magvető Kiadóval közösen szervezett beszélgetést Orbán Ottó Színpompás ostrom című interjúkötetéről. A beszélgetésen részt vett Dánél Mona, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Orbán Katalin. A beszélgetés moderátora Gács Anna volt.

A beszélgetés során Orbán Katalin, a költő lánya elmondta, ismerte már nem sokkal a keletkezés után a kötet alapjául szolgáló interjúkat, melyeket Kadebó Lóránt készített a költővel, szó volt arról is, hogy Orbán Ottó megírja azokat, de ez betegsége miatt nem történt meg.

A kötetben olvasható szövegek nagy része a 80-as években készült, de található benne egy 2000-es években keletkezett beszélgetés is, amely új perspektívából világít rá Orbán életére. Gács Anna szerint a beszélgetéseken érezni a tudatos történetkonstruálás igényét a költő részéről. Dánél Mona „folyamatosan reflektált emberséget” érzett a könyvben, ami a trauma tapasztalatával is kapcsolatos lehet, valamint a kelet-európai identitással, amelynek jellemzője, hogy a nyomorból is épít. Fabiny Tamás ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte a költő nem érez önsajnálatot, nem fényezi magát, emberi képet ad róla a könyv.

A könyv Orbán Katalin szerint csiszolt történetekből áll, nem mozdítják ki a mesélőt az interjú során feltett kérdések.

A beszélgetés talán legizgalmasabb témája a háborús árváknak kialakított diákköztársaságról, a Gaudiopolis időszakáról szólt. Orbán Katalin csak érintőlegesen beszélt erről Orbán Ottóval, nem tudott meg tőle részleteket, azokra inkább a verseiben bukkant. Szó esett a gyerekek által szerkesztett lapról is, ezekből Fabiny Tamás felolvasta Orbán Ottó néhány korai versét.

A kötetből az is kiderül, hogy a Gaudiopolis egyik vezető alakja, Rákosi Zoltán, aki rokonságban állt Orbán Ottóval, később azzal vádolta a költőt, hogy generációs társaihoz hasonlóan túl puha, hajlékony a rendszerrel szemben. Orbán Katalin elmondta: a költő karakánságának kérdése az ő kamaszkorában is folyamatosan előkerült, más elképzeléseik voltak, sokat vitázott erről édesapjával.